Dincolo de politica dâmbovițeană, unde orice ministru nou vine cu propriul proiect de reformă, aruncându-l pe precedentul la coș, la nivel local de multe ori lucrurile au o anumită continuitate.

În noiembrie anul trecut, o echipă EurActiv România a ajuns în comuna clujeană Băișoara, unde a stat de vorbă cu Minodora Susana Luca, primar din 1996. Din nefericire, la scurt timp după cel interviu Minodora Luca a plecat dintre noi.

"Iubită de comunitate, primărița de la Băișoara a fost modelul femeii care dovedește că se poate implica deopotrivă în proiecte de canalizare, apă, alte proiecte cheie de infrastructură pentru dezvoltarea turismului și, implicit, pentru dezvoltare rurală. A iubit frumosul, școala, cultura. Reprezintă un model de urmat în privința dezvoltării rurale, dar și a unui om frumos, care s-a dedicat comunității. A fost omul căruia i-a plăcut lucrul bine făcut, dus la bun sfârșit", scriam la începutul lunii ianuarie, când am publicat un fel de interviu "in memoriam".

În noiembrie anul acesta, ne-am reîntors în Băișoara și am profitat de ocazie să vedem cum sunt duse mai departe proiectele derulate începute de Minodora Susana Luca.

Momentan, comuna nu are un primar, fiind condusă de un viceprimar cu atribuțiuni de primar. Liviu Ghib e din același partid cu Minodora Luca și a intrat în primărie odată cu aceasta. Viceprimar din 1996, Ghib spune că localitatea s-a dezvoltat destul de mult în ultima vreme: "Noi care lucrăm aici din anii 90 știm cum s-a schimbat".

L-am întrebat pe Liviu Ghib dacă îi continuă planurile fostei colege.

"Da, din respect pentru doamna primar pentru că a muncit foarte mult pentru Băișoara, aș vrea să pot continua și știu și pot să le duc până la capăt și vreau să le duc până la capăt. Am rezolvat multe dintre ele. Avem acum în derulare mai multe proiecte: asfaltare în Muntele Băișorii, introducerea apei în stațiunea Băișoara, în Muntele Cacovei asfaltăm cinci kilometri de drum cu fonduri europene, suntem în faza de licitație la canalizare în satul Săcel, reabilităm dispensarul din Băișoara și strada Șeptel, am făcut un pod peste Valea Ierii, rigole și trotuare în satul Băișoara. Astea-s proiecte pe care le continuăm".

Primăria a recurs la fonduri europene și pentru a realiza canalizarea și asfaltarea în Băișoara.

Dar primul contact cu fondurile europene a fost încă dinainte de aderare, când au primit bani prin Sapard pentru canalizare în stațiunea Muntele Băișorii.

”Ne-am dezvoltat destul de mult în ultima vreme, noi care lucrăm aici din anii 90 știm cum s-a schimbat comuna”, spune Liviu Ghib.

Din experiența de până acum, viceprimarul preferă să lucreze prin PNDL. De ce?

”Prin PNDL se lucrează mai simplu. La fonduri (europene) trebuie să avem o sumă de bani pe care să o dăm înainte, ori noi nu o avem, 30% trebuie să dăm noi primăriile și atunci tre buiesă ne împrumutăm pentru că noi n-avem bani. Totdeauna am găsit firme private care să ne ajute, adică să fie garant pentru a scoate bani, să plătim prima tranșă”.