Comisarul european Corina Crețu a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită acesteia să comunice la Bruxelles poziția oficială a Guvernului în privința celor trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova.

Corina Crețu precizează că sprijinirea implementării cu succes și la timp a celor trei spitale regionale rămâne prioritatea zero pentru ea și Comisia Europeană și invită, totodată, autoritățile române să transmită Comisiei Europene "o serie de clarificări în privința măsurilor pe care intenționează să le ia, pentru a evita întârzieri suplimentare în demararea lucrărilor la cele trei spitale regionale", relatează Mediafax.

"Așa cum am subliniat și în scrisoarea pe care v-am transmis-o încă din data de 25 aprilie 2018, sprijinirea implementării cu succes și la timp a celor trei spitale regionale rămâne prioritatea zero pentru mine și Comisia Europeană. În acest sens, este esențială accelerarea pregătirii proiectelor și îmbunătățirea orientării și a coordonării în cadrul ministerelor de resort (Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale). Chiar dacă s-au înregistrat progrese în ceea ce privește pregătirea studiilor de fezabilitate, evaluarea impactului asupra mediului și consolidarea capacității administrative a Unității de implementare a proiectelor din cadrul Ministerului Sănătății, graficul general rămâne încă neclar, sub presiunea timpului”, se arată în scrisoarea Corinei Crețu.

Comisarul european solicită autorităților române să prezinte o planificare clară și să valideze în cel mai scurt timp atât cadrul de intervenție pentru întregul proiect, cât și termenele de implementare.

Ea explică faptul că sunt "trei aspecte critice" care trebuie să fie abordate de către autoritățile române înainte ca solicitarea pentru proiectul major privind construcția celor spitale spitale regionale să fie transmisă Comisiei Europene:

  • deficitul de finanțare de aproximativ 1,2 miliarde de euro, conform estimărilor Băncii Europene de Investiții;
  • revizuirea modelului prin care cele trei spitale regionale vor fi finanțate, odată ce vor fi date în exploatare, pentru a se asigura adaptările necesare cu privire la gestionarea și mecanismele de finanțare, astfel încât noile investiții să acopere costurile operaționale preconizate;
  • proiectul trebuie să îndeplinească obiectivele strategiei naționale de sănătate la nivel național și local, respectiv planurile regionale de asistență medicală și master-planurile de sănătate ale celor trei regiuni.

Context:

În decembrie 2018, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că România va începe construcția spitalelor regionale din Iași, Craiova și Cluj după 2021, pentru a obține mai mulți bani europeni.

Ministrul a exclus posibilitatea ca spitalele să fie construite fără fonduri europene, dar a precizat că cei 15% din banii necesari construirii spitalelor și pe care ar trebui să-i pună statul român ar putea fi asigurați prin parteneriate public-privat.

Guvernul României și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat în decembrie 2016 acordul privind construcția celor trei spitale regionale, cu finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

În luna septembrie a acelui an, Vlad Voiculescu, pe atunci ministru al Sănătății, declara că cele trei spitale regionale ar trebui să fie construite în doi ani și jumătate.