„Tocmai de aceea este important să fie depuse eforturi pentru ca acești bani să fie folosiți”, a spus comisarul european pentru politică regională.

România nu a fost suficient pregătită să acceseze fonduri europene pentru proiecte de calitate încă din ianuarie 2007, când a intrat în Uniunea Europeană, a spus comisarul european Corina Crețu, aflată în vizită la Bacău pentru a vizita obiective construite cu fonduri UE.

Birocrația, legislația românească suplimentară în domeniu, dar și contestațiile în instanță la licitații, cu termene lungi de soluționare, sunt principalele piedici în calea unei absorbții mai rapide, în opinia Corinei Crețu, care adaugă că experții Comisiei sunt pregătiți să ajute toate autoritățile. „Ne asigurăm că, în toate statele membre, acești bani și această apartenență la Uniunea Europeană este maximizată și este accelerată implementarea pe teren”, a spus Corina Crețu.

Comisarul european care este responsabil de unul dintre cele mai mari bugete ale UE - cel de dezvoltare regională amintește că fondurile europene rămân principalul instrument de dezvoltare economică și socială a comunităților locale, a regiunilor și a statelor membre.

„Tocmai de aceea este important să fie depuse eforturi pentru ca acești bani să fie folosiți”.

În cadrul unei conferințe pe tema investițiilor urbane în Europa ce a avut loc la Bacău, comisarul european a amintit de fondurile pentru Dezvoltare Urbană Durabilă, cu un buget de 1,2 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, pe o axă prioritară separată în cadrul Programului Regional.

„Astfel, 39 de reședințe de județ sunt implicate activ în planificarea, programarea și investirea acestui buget, care reprezintă 11% din alocarea totală pentru România din Fondul European de Dezvoltare Regională și 20% din Programul Regional. Este a patra cea mai mare alocare la nivelul statelor membre”, a menționat Corina Crețu, într-o postare pe Facebook.

„În plus, orașele pot accesa fonduri în cadrul altor axe prioritare și altor programe. Așadar, resurse există. În ultimele luni, împreună cu autoritățile române am pus bazele unei noi abordări, ceea ce presupune modificări ale procedurilor, astfel încât implementarea proiectelor să fie mai simplă și mai eficientă. Atât eu cât și serviciile mele suntem deschiși și gata să oferim sprijinul de fiecare dată când suntem solicitați”, a adăugat comisarul european.

La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a vorbit despre măsurile avute în vedere pentru dezvoltarea urbană. „Zonele urbane sunt motoarele de creștere economică și dezvoltare, care se confruntă însă cu provocări serioase de natură socială și de mediu, motiv pentru care autoritățile competente trebuie să prioritizeze măsurile de reducere a poluării și incluziune socială, alături de cele de dezvoltare economică”, a spus șefa Guvernului.

În ceea ce privește absorbția concretă, Dăncilă a menționat că Guvernul va aproba curând proiecte de autostrăzi care să fie construite cu fonduri europene.

„Avem în plan și autostrăzile, voi veni în ședința de joi cu câteva note de fundamentare pentru câteva autostrăzi. Vom merge pe construcția de autostrăzi atât din fonduri europene, dar avem și legea parteneriatului public-privat, apărută deja în Monitorul Oficial, și ne vom axa și pe această lege", a precizat premierul.