Guvernul susține că România a absorbit deja 19% din fondurile europene care îi sunt puse la dispoziție în exercițiul financiar curent, dar în semestrul întâi au fost atrase fonduri structurale și de coeziune în valoare de doar 189 milioane de euro.

„Am reușit să deblocăm programele UE și am recuperat din decalaj, astfel încât în decembrie 2017 gradul de absorbție al fondurilor europene era de 16%, iar în iunie 2018 gradul de absorbție al fondurilor europene este de 19%, față de 20% cât este media europeană”, a declarat luni premierul Viorica Dăncilă la conferința de bilanț a șase luni de guvernare.

„Pentru finalul acestui an, ne-am propus să atingem nivelul de 25%”, a continuat Dăncilă.

Însă rata de absorbție calculată de autorități include plățile directe către fermieri și fondurile pentru dezvoltare rurală, capitole la care România a stat întotdeauna mult mai bine. În ceea ce privește fondurile de coeziune și structurale din exercițiul financiar 2014-2020, situația este mult mai proastă.

Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanțe, în țară au intrat doar 188,6 milioane de euro la capitolul fonduri structurale și de coeziune în primele șase luni ale anului.

Dacă se păstrează ritmul actual, absorbția va fi sub nivelurile atinse în 2015 sau 2016, ani de început de exercițiu financiar tradițional mai slabi, dar care s-au terminat, fiecare, cu câte 660 milioane de euro atrase. În 2017, valoarea fondurilor de coeziune și structurale s-a dublat, ajungând la aproape 1,3 miliarde de euro, dar elanul s-a pierdut la începutul noului an, cu toate promisiunile guvernamentale privind accelerarea absorbției.

Ministerul Fondurilor Europene nu a mai publicat date defalcate privind absorbția din februarie, dar atunci rata de absorbție efectivă (sume rambursate de Comisia Europeană) pe toate programele regionale era sub 6%.

De la debutul exercițiului financiar 2014-2020, România a luat de la UE fonduri structurale și de coeziune în valoare totală de numai 2,8 miliarde de euro, reprezentând doar 12,5% din suma alocată de 22,5 miliarde de euro. Este un grad de absorbție chiar sub cel înregistrat în primii patru ani și jumătate ai exercițiului financiar 2007-2013 - o rată de absorbție de 13,2%, remarcă Ziarul Financiar.

Ministerul Fondurilor Europene consideră totuși că și-a făcut temele. Într-o postare pe Facebook, ministerul spune că valoarea totală a liniilor de finanțare deschise până în prezent a ajuns la 24,3 miliarde de euro, reprezentând peste 86% din alocarea totală a României, iar valoarea contractelor de finanțare semnate a ajuns la 13,05 miliarde euro. „Rata de contractare a crescut, astfel, de aproximativ 9 ori, de la 5%, cât era la începutul anului 2017, a ajuns la 44,6% din alocare”, precizează ministerul.