Guvernul a adoptat în ședința de joi un memorandum privind construcția spitalelor regionale de la Iași, Cluj și Craiova.

„Aprobăm astăzi printr-un memorandum măsurile necesare pentru implementarea proiectelor de construcție a spitalelor regionale de urgență din Iași, Cluj și Craiova, în două etape”, a spus premierul Viorica Dăncilă, înainte de ședință.

Autoritățile vor să obțină suplimentarea cofinanțării europene și alocarea în viitorul ciclu de finanțare al Programului Operațional Regional 2021-2027 a sumelor necesare executării lucrărilor de construcție aferente celor trei spitale regionale de urgență, în timp ce fondurile deja alocate vor fi utilizate pentru proiecte tehnice, documentație și pregătirea licitațiilor.

„Prima etapă finanțată din Programul Operațional Regional 2014-2020 va avea ca obiective întocmirea proiectelor tehnice și verificarea acestora, întocmirea planurilor de reorganizare locală, a planurilor de tranziție, a caietelor de sarcini pentru execuție lucrări de construire, precum și sprijin tehnic pentru pregătirea aplicațiilor de finanțare pentru etapa a doua. A doua etapă, finanțată din Programul Operațional Regional 2021-2027, va avea ca obiective executarea lucrărilor de construire și operaționalizarea celor trei spitale regionale de urgență”, a mai spus Dăncilă.

Memorandumul aprobat de Guvern precizează că, potrivit studiilor realizate de experții Băncii Europene de Investiții, costurile totale pentru construcția și dotarea celor trei spitale sunt de aproximativ 400 de milioane de euro pentru fiecare în parte.

„Acum, de la UE avem 150 de milioane pentru cele trei spitale, iar dacă faceți calculul numai pentru un spital avem nevoie de 400 de milioane euro. (..) Prima etapă la care am făcut referire să o putem acoperi din suma dată de la UE și în a doua etapă să avem o suplimentare a fondurilor, astfel încât să putem pune în practică aceste proiecte deosebit de importante pentru România”, a afirmat prim-ministrul.

Construcția mai multor spitale regionale este inclusă în programele de guvernare din 2012 încoace, dar până acum nu a fost pusă nicio cărămidă.

Tot în ședința de joi, Guvernul a aprobat și unele memorandumuri pentru pregătirea bugetului UE în viitorul cadru financiar multianual, 2021-2027.