Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a semnat joi contractele pentru trei proiecte de dezvoltare a rețelelor de gaze naturale, finanțate din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Cele 3 proiecte au o valoare totală de 144 milioane lei, și vizează accesul la rețeaua de gaze naturale pentru comuna Ozun din județul Covasna; comunele Tomești, Dănești, Cârța, Mădăraș și Sândominic din județul Harghita; și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Forest, respectiv comunele Ciceu, Siculeni, Racu din județul Harghita.

„În România este necesară o îmbunătățire semnificativă în privința accesului la rețelele de gaze, rata de conectare este acum de numai 40% din totalul populației. Prin acest tip de proiecte, încercăm să recuperăm deficitul și este foarte bine că am prins șansa asta prin POIM, sperăm să reușim și pe programele viitoare”, a spus Cristian Ghinea.

El a amintit și de discuțiile cu Comisia Europeană privind includerea unor proiecte de infratructură a gazelor naturale în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Prin PNRR vom veni cu o nouă propunere, să finanțăm proiecte cu o tehnologie avansată, gaze în amestec cu hidrogen”, a spus ministrul investițiilor și proiectelor europene.

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), recent au fost aprobate în total zece proiecte ale autorităților locale, în urma cărora 15.444 oameni vor fi conectați la rețele de gaze naturale, prin POIM. Pentru opt dintre proiecte au fost semnate deja și contractele de finanțare, cu o valoare totală de 327,1 milioane de lei.

Proiectele pentru care au fost semnate joi contractele de finanțare din fonduri europene vizează două județe care, în special în depresiunile intramontane, sunt regiuni cu temperaturi medii anuale printre cele mai scăzute din România.

În prezent, în localitățile de implementare a proiectului nu există sistem de distribuție gaze naturale, singura sursă de energie termică fiind lemnul de foc, folosit atât pentru încălzire, cât și pentru prepararea hranei și asigurarea apei calde menajere.

„Asigurarea energiei termice necesare încălzirii locuințelor, preparării hranei și furnizării apei calde menajere pentru populație a reprezentat dintotdeauna o problemă pentru care, odată cu implementarea celor 3 viitoare proiecte, sunt oferite soluții inteligente și sustenabile. Utilizarea surselor de energie cât mai eficiente, economice, cu randament ridicat, fără poluarea mediului înconjurător reprezintă un obiectiv ce poate fi atins prin folosirea gazului ca sursă de energie”, a precizat MIPE.

La nivelul POIM 2014 -2020, alocarea pentru proiecte de dezvoltare a rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale este de 235,29 milioane euro. Valoarea proiectelor depuse în cadrul acestui apel este de 2.5 miliarde euro, iar 219 proiecte se află în evaluare.

Investițiile eligibile pentru finanțare vizează atât utilizarea instrumentelor inteligente în domeniul infrastructurii rețelei de gaz (presiune, debite, contorizare, etc), cât și achiziția de tehnologii IT integrate, care să faciliteze integrarea activităților participanților pe piața gazelor, precum și tehnologii care să asigure o fiabilitate sporită a aprovizionării cu gaze naturale.