Parlamentul European adoptă marți regulamentul Fondului pentru o Tranziție Justă, care va sprijini tranziția spre o economie mai verde în regiunile cele mai dependente de industrii intensive în emisii de carbon.

Fondul pentru o Tranziție Justă este un instrument creat special pentru a ajuta regiunile europene care au cea mai mare nevoie de finanțare în tranziția spre o economie verde, regiuni care sunt cele mai dependente de o economie bazată pe emisii de carbon, în care este nevoie de investiții ridicate pentru a obține neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon.

Fondul are un buget total de 17,5 miliarde de euro, reprezentând finanțări nerambursabile. Banii vin din bugetul multianual al Uniunii Europene (7,5 miliarde de euro) și din Planul European de Redresare (10 miliarde de euro).

România este unul dintre principalii beneficiari ai acestui instrument. Din Fondul pentru o tranziție justă, 11% din bugetul total, adică 1,95 de miliarde de euro, revin României.

Aceste fonduri pot finanța sprijinul pentru căutarea de locuri de muncă, perfecționarea și recalificarea profesională, precum și incluziunea activă a lucrătorilor și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, ca urmare a schimbărilor din economie. De asemenea, fondul va sprijini microîntreprinderile, incubatoarele de afaceri și institutele de cercetare, precum și investițiile în noile tehnologii energetice, eficiența energetică și mobilitatea locală durabilă.

„Vom folosi acești bani pentru a ajuta locuitorii din Valea Jiului, Oltenia, Galați și din toate acele regiuni și orașe românești care în prezent sunt cele mai dependente de o economie intensivă în emisii de carbon. Obiectivul este ca toate aceste regiuni să facă mai ușor tranziția spre o economie verde, fără să afectăm locurile de muncă ale oamenilor, ci, din contră, să contribuim la crearea de noi locuri de muncă mai stabile, bine plătite și mai prietenoase cu mediul”, a declarat Siegfried Mureșan, europarlamentar din partea PNL, raportor din partea Comisiei pentru bugete asupra Fondului pentru o Tranziție Justă.

Mureșan a explicat că, odată adoptat formal de Parlamentul European, regulamentul privind Fondul pentru o Tranziție Justă va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar, ulterior, banii vor putea fi accesați de țările membre ale Uniunii Europene.

Textul a fost adoptat marți cu 615 voturi pentru, 35 împotrivă și 46 abțineri.