În elaborarea Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR), Guvernul a acordat atenție asigurării complementarităților cu programele operaționale specifice politicii de coeziune, susține ministrul Cristian Ghinea.

Ghinea, ministrul investițiilor și proiectelor europene a participat marți la reuniunea miniștrilor responsabili pentru Politica de Coeziune, organizată de Președinția portugheză a Consiliului UE și prezidată de ministrul portughez pentru Planificare, Nelson de Souza, cu participarea comisarului european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira.

Miniștrii UE au discutat despre politica de coeziune și Facilitatea de Redresare și Reziliență, respectiv complementarități și sinergii pentru tranziția verde și digitală, se arată într-un comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Dat fiind că în elaborarea PNRR s-a încercat complementaritatea între cele două mari instrumente de finanțare a investițiilor propuse de UE, elaborarea programelor operaționale a trebuit să fie corelată cu ritmul elaborării PNRR, a precizat Cristian Ghinea.

Ministrul spune că elaborarea programelor este în grafic, acestea urmând a fi transmise Comisiei Europene în lunile următoare.

Într-o dezbatere organizată săptămâna trecută, Ghinea a spus că MIPE a trimis Comisiei Europene programele operaționale în octombrie 2020, apoi au fost mai multe runde de negocieri cu experții de la Bruxelles asupra modificărilor necesare, iar noile variante de programe operaționale vor fi trimise în toamnă.

România este pe ultima sută de metri în ceea ce privește elaborarea PNRR, urmând să-l prezinte Comisiei până la finele lunii mai. În discuția cu omologii săi europeni, Cristian Ghinea a subliniat că guvernul român a prioritizat intervenții pentru toate regiunile și sectoarele, luând în considerare nevoile identificate, dar și capacitatea de a implementa proiecte în cadrul FRR și al politicii de coeziune.

„Pentru România, acesta este cu adevărat un moment de restart, pentru că PNRR creează premisele pentru o mai bună funcționare a instituțiilor statului și ne putem asigura că și fondurile europene de coeziune vor avea impactul așteptat în economie”, a spus Cristian Ghinea.