Implementarea programelor operaționale din cadrul financiar multianual va începe în 2022, estimează ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, care spune că banii oricum nu pot fi atrași în prezent.

„Și dacă aș fi vrut și am fi avut programele gata, nu aveam cui să le trimit pentru că regulamentele încă sunt în fazele finale de trialog, negociere”, a spus vineri Cristian Ghinea în cadrul unei dezbateri organizate de Expert Forum pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

El a explicat că regulamentele UE privind fondurile de coeziune din exercițiul financiar 2021-2027 sunt acum în fazele finale de negocieri și probabil vor primi aprobările finale în iunie.

Ghinea a precizat că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a trimis Comisiei Europene programele operaționale în octombrie 2020, apoi au fost mai multe runde de negocieri cu experții de la Bruxelles asupra modificărilor necesare, iar noile variante de programe operaționale vor fi trimise în toamnă. 

„Acordul pe care îl avem cu Comisia este să le trimitem la toamnă, inclusiv cu modificările care survin ca urmare a PNRR, pentru că sunt unele chestiuni pe care le-am scos din programele operaționale și le-am pus în PNRR, pentru că se potriveau mai bine, și acum trebuie să completăm”, a menționat ministrul

„La toamnă vom relua negocierile pe noile forme ale programelor operaționale și sunt convins că le vom avea aprobate în iarnă și vom începe imediat în 2022 implementarea”, a mai spus Ghinea.

Dar ministrul a amintit că România are încă o sumă importantă la dispoziție din cadrul financiar multianual 2014-2020.

„Pe partea de coeziune nu uitați că avem de adus în țară jumătate din bugetul curent, pentru că suntem la 50% absorbție”, a spus Ghinea.

„Nu e ca și cum nu se întâmplă nimic, cu excepția zonelor unde s-au terminat banii pentru programele operaționale curente”, a punctat ministrul, adăugând că este un nivel intens de activitate pentru închiderea exercițiului financiar.

Din politica de coeziune aferentă exercițiului financiar 2014-2020, România mai poate atrage banii până în 2023.