Ministrul Fondurilor Europene susține că sumele alocate de UE pentru tinerii șomeri pot fi cheltuite până în 2023 și nu până în 2018, așa cum a anunțat comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu.

Comisarul european Corina Crețu a atras miercuri atenția că România nu a atras niciun ban din fondurile puse la dispoziție de UE prin Garanția pentru tineri (Youth Employment Initiative). Banii puteau fi accesați până la 30 iunie 2018. Corina Crețu a postat și un grafic privind implementarea programului în toate statele UE, din care rezultă că România e singurul stat membru care nu a atras niciun ban din aceste fonduri, deși sunt și alte țări cu rezultate slabe:

”Din păcate, România a pierdut în 2018 din Fondul Social 22 milioane de euro, pierdere automată - nefiind proiecte de analizat. În plus, întreagă suma destinată tinerilor, Garanția pentru tineri - Youth Employment Inițiative - pentru care ne-am luptat ... 343 milioane de euro s-au pierdut definitiv. Acest instrument era destinat combaterii șomajului în rândul tinerilor între 18 și 25 de ani, fiind lansat la București în 8 aprilie 2015 la București de către vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovski și prim-ministrul Victor Ponta, în prezența miniștrilor săi de atunci, Rovana Plumb și Eugen Teodorovici. Acesta e adevărul. Pentru mine cel mai important e să facem tot ce putem pentru cetățenii României, fără a-i minți”.

Miercuri seara, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, s-a dus la Antena 3, unde a susținut că banii ar putea fi folosiți până în 2023 și nu 2018, așa cum a spus Corina Crețu.

”S-a făcut referire la pierderea a 22 milioane euro. Nu s-a pierdut niciun ban. Mai mult decât atât, pentru că s-a vorbit despre tinerii care sunt sprijiniți de către statul român prin proiecte finanțate din bani europeni, avem la dispoziție 106 milioane euro. 200.000 de tineri care vor sprijiniți. Acești bani se pot cheltui până în 2023. Și vă asigur că nu s-a pierdut niciun ban, pentru că regulamentul a fost schimbat la nivelul UE, dându-se posibilitatea de a fi accesați banii până în 2023”, a declarat oficialul român.

Referindu-se la postarea pe Facebook a Corinei Crețu privind banii europeni pe care România i-a pierdut în ultimii ani, pentru că nu au fost depuse proiecte de către statul român, Rovana Plumb a declarat că oficialul Comisiei Europene trebuie să explice de ce are această abordare, adăugând că Bucureștiul are o colaborare zilnică cu Executivul de la Bruxelles.