Primăria Municipiului București susține că, în acest an, a depus cereri de finanțare pentru fonduri europene în valoare de 283 de milioane euro, inclusiv pentru achiziția de tramvaie și autobuze electrice.

„Primăria Municipiul București a depus 13 cereri de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014 - 2020, Axa Prioritară 3 - Reducerea Emisiilor de Carbon în Zonele Urbane bazată pe Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă, pentru proiecte având ca obiective reducerea emisiilor de echivalent CO2 generate de transportul rutier motorizat la nivelul Municipiului București și îmbunătățirea eficienței transportului public de călători, cu o valoare cumulată de aproximativ 283 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al PMB, citat de Agerpres.

Municipalitatea precizează că vrea să cumpere 100 de tramvaie, pentru aproximativ 220 de milioane de euro, din care s-a solicitat asistență financiară nerambursabilă de circa 176,4 milioane euro.

În plus, pentru achiziția a 100 de autobuze electrice, primăria a cerut de la UE o finanțare nerambursabilă totală de 56 milioane de euro, care ar acoperi aproape integral valoarea achiziției, de 57 milioane de euro.

De asemenea, potrivit PMB, a fost depusă o cerere de finanțare pentru proiectul de modernizare a liniei de tramvai pe Bd. General Vasile Milea, o investiție de aproximativ 6,14 milioane euro, din care s-a solicitat asistență financiară nerambursabilă de aproximativ 6 milioane de euro.

Cererile de finanțare au fost admise în etapa de evaluare administrativă și a eligibilității și se află în etapa de evaluare tehnică și financiară.

Referitor la proiectul aflat în implementare „Finalizarea stației de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Caseta) în Municipiul București - Etapa II” finanțat prin Axa Prioritară 3, Obiectivul Specific 3.2 - Infrastructura de apă și apă uzată, Primăria Capitalei precizează că, până în prezent, a fost rambursată suma de 10,8 milioane de lei, reprezentând fonduri nerambursabile din Fondul de Coeziune și Bugetul de Stat.

„Totodată, Primăria Municipiului București are în pregătire proiecte finanțabile în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020 (POIM) și a identificat obiective de investiții ce pot fi finanțate prin Programul Operațional Regional Axa Prioritară 5 Prioritatea de Investiții 5.1. Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”, se mai arată în comunicatul citat.