Primăria Capitalei a semnat un contract cu Astra Arad vizând furnizarea a 100 de tramvaie, în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, parțial asigurată din fonduri europene.

Contractul prevede furnizarea primului tramvai peste 15 luni, adică în august 2022, urmând ca, începând de la acel moment al livrării prototipului, să fie furnizate câte patru tramvaie în fiecare lună, a declarat marți primarul Nicușor Dan.

Acesta a precizat că sunt tramvaie mari, cu lungimea de 36 de metri, potrivite pentru Capitală, vor avea podeaua complet coborâtă, minim 5 uși duble și vor fi dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiționat, cât și a încălzirii.

„De asemenea, s-a solicitat ca tramvaiele să aibă o capacitate de cel puțin 220 de călători total, din care minim 56 pe scaune, să aibă nivel de zgomot redus și echipamente pentru validarea cardurilor”, a anunțat Primăria.

Dar semnarea contractului a fost întârziată foarte mult pentru un proiect inițiat încă din 2018. Primăria a lansat licitația pentru achiziționarea celor 100 de tramvaie în decembrie 2018, amintește HotNews. Pe 6 noiembrie 2019, Primăria Bucuresti a anuntat câștigătorul licitației, compania turcă DURMAZLAR MAKINE SANAYI VE TICARET A.S., dar Astra Vagoane a contestat rezultatul, iar pe 1 decembrie 2019 CNSC obliga Primăria Bucuresti să reevalueze ofertele.

Ulterior, Primăria Capitalei a contestat decizia CNSC, dar Curtea de Apel București a decis, la finalul lunii iulie 2020, respingerea definitivă a contestației Primăriei București și desemnarea societății Astra Vagoane Călători, în asociere cu o companie chineză, drept câștigător al licitației, într-un contract estimat inițial la circa 840 de milioane de lei.

În martie, primarul Nicușor Dan spunea însă că pandemia a dus la o creștere a prețurilor față de oferta depusă de Astra în 2018, iar asta presupune semnarea unui contract majorat față de oferta licitată, iar semnarea nu a avut loc pentru a găsi o formă legală pentru a include prețul mărit.

Cele aproximativ 200 de milioane de euro anunțate acum de Nicușor Dan reprezintă peste 980 milioane de lei, o creștere substanțială de la valoarea inițială de circa 840 de milioane de lei.

Însă Primăria mai are o problemă. Proiectele pentru achiziția de tramvaie sunt finanțate din Programul Operațional Regional 2014-2020, ceea ce înseamnă că banii trebuie cheltuiți până în 2023. 

Dar prima livrare va avea loc abia în 2022, iar graficul de livrare prevede doar patru tramvaie pe lună, astfel că finalizarea contractului va avea loc după 2023.