Accesul la finanțare, problemă perpetuă a firmelor mici și mijlocii din țară și la nivel european. Câteva exemple de mecanisme pentru IMM-uri atunci când finanțările clasice (credite, granturi) au nevoie de „upgrade”. 

Nu sunt suficiente, nu sunt destul de accesibile sau, pur și simplu, își ating limitele raportat la nevoile companiilor. Câteva probleme ale finanțărilor de tip clasic pentru firmele mici și mijlocii care, în timp, au 
determinat necesitatea construirii la nivel european a unor mecanisme și instrumente adaptate specificului lor. 

Situația și viitorul programelor având ca target cele 21 de milioane de firme din această categorie din UE au fost discutate cu factorii de decizie la nivel european și antreprenori inovativi la audierea publică „Bugetul UE și IMM-urile” organizată de Comisia de bugete a Parlamentului European. 

Numai finanțările nu sunt suficiente pentru dezvoltarea acestor companii - una dintre principalele concluzii ale dezbaterii. Sunt decisive aspecte precum fiscalitatea, povara birocratică, accesul la piețe. 

Consolidarea pieței unice, esențială în opinia lui Jean Arthuis, președintele Comisiei bugete. De asemenea și 
calificările și abilitățile capitalului uman. 

Uniunea Europeană poate interveni cu programe mai bune, stimulente, investiții în zona de venture capital, a spus Siegfried Mureșan, vicepreședinte al acestei Comisii, care a condus dezbaterea. 

„Fiindcă suntem încă la începutul cadrului financiar multianual 2014-2020, consider că identificarea din timp a unor potențiale obstacole în finanțare ar putea să ne ajute să evităm probleme mult mai mari în anii următori.

La fel de important este modul în care IMM-urile pot atrage și alte forme de finanțare. În România se vorbește doar despre fondurile structurale, dar există o multitudine de alte fonduri sau scheme de finanțare pentru astfel de întreprinderi”, a spus Siegfried Mureșan.


Fondurile publice sunt o sursă importantă, încă, mai ales în regiunea central-est europeană. Povara birocratică trebuie redusă, dar rămâne de văzut până la ce nivel. Principiul cheie este cum putem maximiza efectul resurselor financiare care sunt, totuși, limitate.

Răspunsul la această întrebare, în urma dezbaterilor, duce în mod clar spre zona instrumentelor financiare, prin diferite programe și sub diferite forme, care pot genera un efect de multiplicare în economie.

Despre instrumentele financiare EurActiv a scris în numeroase rânduri, fiind intens promovate de Comisia Europeană și instituțiile financiare precum BEI/FEI; la care se adaugă inițiative private precum investitori privați în capital de risc sau venture capital. 


În special, au subliniat de comun acord experții care au vorbit la eveniment, un efect cu adevărat vizibil îl au schemele de garantare și cele de împărțire a riscului aferent creditării. 

Alte idei relevante ale speakerilor: 

Kristin Schreiber, Director COSME programme, DG GROW, Comisia Europeană: 
 
  • Au fost făcute eforturi pentru a include în cadrul financiar multianual 2014-2020 programe dedicate IMM-urilor. 
  • COSME a acordat 20 miliarde de euro până în prezent ca valoare a împrumuturilor. 
  • Cererea pentru acest program este extrem de consistentă și depășește fondurile disponibile 

Dario Scannapieco, Vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții:

Trebuie sa incurajăm cultura antreprenorială, trebuie gândite scheme de garanții pt toate situațiile în care putem reduce gradul de risc al băncilor; 

De exemplu instrumentul pentru IMM (un instrument „desprins” din programul COSME al Comisiei Europene, n.r.) este un exemplu de succes pentru că se adresează întreprinderilor cu grad ridicat de risc.


Planul Juncker înseamnă complementaritate și adiționalitate; ideea este să stimulăm proiecte care să acționeze în aceeași direcție; Încercăm să atragem cât mai mult posibil și participarea sectorului privat. 

Planul Juncker are prevăzute 5 miliarde de euro pentru IMM-uri. 

Potrivit unui raport OECD, în 14 țări din UE Grupul BEI a acordat 200 miliarde de euro în perioada 2007-2015 prin schemele de garantare a creditelor. 

Fondul European de Investiții a acordat, numai în 2014, 1,6 miliarde euro care au deblocat 5,6 miliarde euro în 
scheme de finanțare a IMM-urilor. 

O noutate, programul Inițiativa pentru IMM a Uniunii Europene, care a fost aplicată cu succes până acum în Spania și Malta. (n.r. România a anunțat de curând că va demara în mod oficial pregătirea pentru acest program).

Ulrike Rabmer-Koller, Vicepreședinte al Federației Europene a IMM-urilor (UEAPME) și Vicepreședinte al Camerei de Comerț și Economie a Austriei a prezentat patru recomandări pentru politicile europene:  

1) Instituțiile trebuie să reducă povara birocratică asociată programelor de finanțare
2) Programele trebuie să fie flexibile pentru a fi adaptate diferențelor de structuri ale economiei din statele membre
3) accesul mai facil la fonduri pentru inovare și investiții
4) Comisia trebuie să recunoască faptul că instrumentele de garantare trebuie să dețină o proporție mai mare decât granturile și investițiile de capital.