Cei care încearcă sa dubleze funcții în proiecte sau să participe în paralel la cursuri pe fonduri UE vor fi depistați după finalizarea unui nou sistem electronic care corelează automat informațiile din sistem, a spus Marius Nica pentru EurActiv.ro.

„ROM AFIS (Romanian Antifraud Information System) reprezintă un instrument de interogare a unor date existente în format tabelar (fișiere Excel - n.r.), prin care se vor corela informațiile din proiecte care pot fi subiect al neregulilor”, a spus Marius Nica la solicitarea EurActiv.ro. 

Practic, o serie de probleme care au fost descoperite la controale și care au fost sancționate de Comisia 

Europeană, precum participări multiple la programe de formare, zile lucrate de experți - peste limita legală și altele similare, vor fi evitate. 

Sistemul corelează informații referitoare la:

  • Situația fiecărui beneficiar: ce proiecte are în derulare și legăturile între el și partener.
  • Dublările de funcții ale membrilor din proiecte prin analiza fișelor de post și a prezenței efective ale acestora
  • Numărul de ore lucrate pe zi/săptămână/lună pentru fiecare persoană din proiecte multiple.
  • Suma totală pe care o obține o persoană implicată în mai multe proiecte

Marius Nica a explicat că sistemul este construit de către Ministerul Fondurilor Europene, prin resurse interne, primul modul fiind finalizat. Instrumentul va fi eficient mai ales în cazul proiectelor din domeniul resurselor umane, care implică un număr mare de participanți. 

„Problema României, în programul POSDRU 2007-2013 a fost că nu există o modalitate de detectare a erorilor de sistem. Informațiile rămâneau la nivelul organismelor intermediare. Prin acest instrument, sunt extrase informațiile din tabele și printr-o interogare rapidă vor fi evidențiate situațiile problematice”, a mai spus ministrul. 

Potrivit acestuia, mecanismul poate fi de interes pentru a fi preluat și de alte țări europene și, odată finalizat, va fi prezentat Comisiei si Oficiului European de Luptă Antifraudă.