Un manager de proiect va putea câștiga, în proiectele finanțate prin noul Program Operațional Capital Uman mai mult de dublu față de suma permisă pentru aceeași poziție în proiectele finanțate de Comisiei Europeană. O analiză EurActiv.ro.

În Ghidul General pentru Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, publicat vineri, 2 octombrie de Ministerul Fondurilor Europene sunt detaliate, între alte condiții care trebuie respectate pe proiecte, plafoanele maxime de remunerație pentru personalul angajat pe proiecte. 

Extras din document: 

În mod similar sunt detaliate îmn continuare plafoanele maxime pe oră pentru alte categorii de personal și de experți incluși în proiect. De asemenea, se explică faptul că aceste sume includ contribuțiile angajatului, dar nu și cele ale angajatorului: 

„Plafoanele de decontare prezentate mai sus reprezintă valori maxime rambursabile de către AM POCU, atât pentru experții proprii (angajați) cât și pentru experții externi (subcontractați), reprezentând remunerația netă și contribuțiile/taxele aferente (fără contribuțiile angajatorului). • Taxele și contribuțiile angajatorului reprezintă cheltuieli eligibile în cadrul POCU, dar nu sunt incluse în aceste plafoane maximale de referință”.

Pentru exemplificare am folosit cazul managerului de proiect cu peste 7 ani de experiență, adică suma maximă posibilă. 

Dacă luăm în considerare limita zilnică maximă permisă prin program, de 12 ore pe zi, utilizând calculatorul de salarii pus la dispoziție de avocatnet.ro reiese că salariul net pe zi ajunge la 756 RON. 

Un calcul adițional ne arată că, dacă luăm în considerare 21 de zile lucrătoare, adică maximul permis prin document, salariul net pe lună pentru același manager de proiect ajunge la circa 15.000 de lei. 

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a explicat pentru EurActiv.ro că trebuie totuși luată ca reper o durată de 8 ore pe zi, deoarece o activitate zilnică de 12 ore este dificil de demonstrat de către beneficiari.

La o activitate de 8 ore pe zi salariul net al managerului de proiect luat drept exemplu ajunge la 517 RON.

De asemenea, a mai explicat că aceste plafoane, cu foarte mici diferențe, au fost utilizate și în ultimele linii de finanțare prin Programul Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. 

Acesta a spus că plafoanele au fost stabilite la solicitările beneficiarilor și că sunt, într-adevăr, mai ridicate decât cele practicate în piață.

„Beneficiarii au adus drept argumente faptul că este nevoie de remunerații pentru a asigura personal de calitate, pentru proiecte de calitate. În plus, dacă salariile sunt mai mari se plătesc și contribuții mai mari la bugetul de stat”, a explicat Marius Nica pentru EurActiv.ro.

EurActiv.ro a analizat, pentru comparație, plafoanele maxime prevăzute de Comisia Europeană prin programele pe care le finanțează direct, prin directoratele sale: spre exemplu, DG Justice. 

În cazul programelor Comisiei, sumele maxime zilnice anunțate pentru remunerarea personalului din proiecte includ atât contribuțiile angajatului, cât și pe cele ale angajatorului. 

Tabel valabil pentru proiectele finanțate prin DG Justice în 2014:

Din tabel reiese că suma zilnică maximă permisă pentru un proiect în România este de 124 EUR, adică aproximativ 546 RON (la un curs orientativ de 4,4 RON/EUR). 

Practic, dacă acesta este totalul costurilor, inclusiv contribuțiile, înseamnă că salariul net zilnic este de 340 RON, mai puțin de jumătate față de salariul net de 756 RON pe care îl poate încasa același manager de proiect, lucrând cele 12 ore permise pe zi, într-un proiect POCU.

Calculând comparativ în alt mod, la salariul net de 756 RON/zi costul total la angajator s-ar ridica la peste 1300 lei, adică aproximativ 300 EUR. 

Dacă analizăm din nou tabelul de mai sus, reiese că o zumă zilnică de 300 EUR este permisă numai pentru manageri de proiect din țări precum Spania, Irlanda sau Cipru.