Europarlamentarii se vor reuni la Strasbourg incepând de luni, 9 februarie, pentru a doua sesiune plenară a acestui an. Pe agendă, Registrul nominal al pasagerilor și alte instrumente pentru combaterea terorismului, o rezoluție pe tema închisorilor CIA, etichetarea sursei pentru carnea prelucrată.



Măsurile anti-terorism 

Deputații își vor prezenta punctul de vedere privind posibile măsuri anti-terorism în cadrul unei dezbateri organizate miercuri la ora 9.00 cu Consiliul și Comisia, precum și printr-o rezoluție supusă la vot miercuri. Acest subiect va fi pe agenda unei reuniuni informale a șefilor de stat sau de guvern din 12 februarie de la Bruxelles.

Propunerea referitoare Registrului UE al numelor de pasageri (PNR), având ca scop prevenirea radicalizării, îmbunătățirea schimbului de informații și întărirea verificărilor la granițele externe ale spațiului Schengen, va fi unul dintre subiectele dezbătute de deputați miercuri.

Rezoluția supusă la vot joi va cuprinde temele discutate în plen la 28 ianuarie, privind cele mai bune metode de combatere a terorismului.

Utilizarea torturii de către CIA și rolul statelor UE: încheierea impunității

Deputații vor cere să se pună capăt impunității, într-o rezoluție privind dezvăluirile Senatului SUA despre utilizarea torturii și a altor tratamente inumane sau degradante de către CIA, după atacurile teroriste de la 11 septembrie. Rezoluția va avea în vedere și complicitatea recunoscută sau presupusă a unor state membre UE. Votul va avea loc miercuri.

Într-o dezbatere în decembrie, deputații au cerut o investigație detaliată a presupunerilor privind participarea statelor membre la operațiunile CIA și un control democratic asupra serviciilor de informații. Deputații au spus atunci că responsabilii pentru tortură și alte practici ilegale trebuie să fie duși în justiție.

Presupusa folosire a unor țări europene de către CIA pentru transportarea și deținerea ilegală de prizonieri a fost investigată de o comisie temporară a Parlamentului European, creată în 2006.