Vicepremierul Raluca Turcan spune că Primăria condusă de Gabriela Firea a avut un interes ”zero” pentru atragerea de fonduri europene. Nicușor Dan promite că va accesa mult mai mulți bani europeni din cadrul financiar multianual 2021-2027.

Până în momentul de față, interesul pentru bani europeni al Primăriei Capitalei sub conducerea PSD a fost zero, în timpul ce interesul lui Nicușor Dan e ”maxim”, a susținut astăzi vicepremierul Raluca Turcan, după o întâlnire cu primarul general ales, Nicușor, Dan, și cu ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, la sediul MFE.

Ea a mai spus că sprijinul Guvernului Orban față de Nicușor Dan și față de proiectele acestuia e ”total”.

Până acum - potrivit Ralucăi Turcan - între Primăria Capitalei și Ministerul fondurilor europene există semnate contracte de finanțare în valoare de un miliard de euro.

- cel mai important proiect referitor la energia termică, de aproximativ 300 milioane de euro, a fost ”întârziat și răsîntârziat la semnare din cauza managementului defectuos” și e foarte posibil să fie fazat

- proiectul legat de managementul deșeurilor (208 milioane de euro) e ”totalmente” blocat, deoarece că nu a fost identificat amplasamentul incineratorului 

- proiectul privind rețeaua de canalizare și ape uzate (334 miloane de euro) e deja fazat și aflat într-o fază de execuție de circa 27%

Ce-și propune Nicușor Dan

Primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan, a explicat că sunt trei proiecte majore pe exercițiul 2014-2020 care trebuie terminate: 

1. stația de epurare de la Glina și caseta apelor uzate sub Dâmbovița 

2. reabilitarea structurii de termoficare

3. începerea proiectului circuitului reciclării și, eventual, al incineratorului (Proiectul încă nu a demarat, deși are banii alocați)

În ceea ce privește perioada de programare 2021-2027, există fonduri europene care pot fi  accesate: pe infrastructura de transport, metroul de suprafață (în colaborare cu Guvernul), digitalizare, semaforizare inteligentă, înverzirea spațiilor verzi și reabilitarea parcurilor din administrare, infrastructură școlară. 

Câte fonduri ar putea accesa Bucureștiul între 2021 și 2027

"Următoarea perioadă de programare este generoasă pentru București. Există fonduri europene propuse pentru alocare în valoare de 2,1 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde din Fondul European de Dezvoltare Regională, cu contribuția bugetului de stat și a bugetelor locale, iar diferența de 700 milioane de euro, din Facilitatea pentru recuperare și reziliență", a precizat ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș.

El a mai precizat că sunt cel puțin trei proiecte de importanță majoră în implementare în momentul de față pentru București: reabilitarea sistemului de termoficare, gestionarea deșeurilor și cel privind canalizarea.

"În privința proiectului de termoficare, urmează să încheiem contractul de finanțare pentru reabilitarea a 100 de kilometri de rețea de transport energie termică, dintr-un total de 954 de kilometri cât are în prezent Bucureștiul”, a afirmat Boloș.

Ministrul a propus suplimentarea cu 200 de milioane de euro, din Fondul pentru reziliență și recuperare, pentru proiectul de 500 de milioane de euro care prevede reabilitarea și repararea rețelelor de distribuție.