Comisia Europeană a adoptat două programe operaționale ale României prin care vor fi realizate investiții de 5 miliarde de euro din Fondul Social European în proiecte pentru ocuparea forței de muncă si combaterea sărăciei.

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 25 februarie 2015, cele două programe operaționale ale României, prin care vor fi realizate investiții cumulate de aproape 5 miliarde de euro din Fondul Social European în proiecte care vor contribui la ocuparea forței de muncă si combaterea sărăciei (investiții nerambursabile de 4,3 miliarde de euro), precum și la ameliorarea capacității administrative și la dezvoltarea sistemului judiciar (investiții nerambursabile de 0,553 miliarde de euro).

Programul Operational Capital Uman

Programul cuprinde 7 axe prioritare, care dispun de urmatoarele alocari din bugetul UE: Axele prioritare 1 si 2 sunt dedicate punerii in aplicare a Garantiei pentru tineret in Romania, beneficiind de 211 milioane de euro pentru regiunile eligibile pentru Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor (centru, sud-est si sudul Munteniei) si de 362 milioane de euro pentru restul tarii. Masurile vor fi adaptate la profilul tinerilor care nu sunt incadrati profesional si care nu urmeaza niciun program educational sau de formare (NEET). Printre aceste masuri se pot numara consilierea, orientarea, formarea, sprijinul pentru infiintarea de intreprinderi si sprijinul pentru mobilitate, precum si stimulentele pentru angajatori in vederea crearii de locuri de munca, a instituirii de programe de ucenicie etc.

Axa prioritara 3, avand ca tema locurile de munca pentru toti, dispune de o alocare de 1,1 miliarde de euro din bugetul UE. Aceasta axa vizeaza sprijinirea accesului la ocuparea fortei de munca, acordand o atentie deosebita somerilor si persoanelor inactive, somerilor de lunga durata, lucratorilor in varsta, persoanelor cu handicap si persoanelor cu un nivel mai scazut de educatie.

Acest lucru va implica, printre altele, imbunatatirea competentelor persoanelor vizate, facilitarea recunoasterii calificarilor sau a experientei lor profesionale, sprijinirea mobilitatii fortei de munca intre diferitele regiuni din Romania si acordarea de asistenta participantilor in legatura cu gasirea unui loc de munca sau infiintarea de microintreprinderi si IMM-uri.

Axa prioritara 4, care dispune de 940 milioane de euro, vizeaza sa promoveze incluziunea sociala si sa combata saracia. Printre alte actiuni se vor numara si o serie de masuri integrate, care vor ajuta persoanele dezavantajate, inclusiv romii, sa aiba acces la piata fortei de munca, prin imbunatatirea competentelor si sprijinirea spiritului antreprenorial si a intreprinderilor sociale. Vor fi sprijinite mai multe grupuri vulnerabile, cum ar fi persoanele fara adapost, persoanele care sufera de diverse dependente, victimele violentei domestice sau ale traficului de persoane, detinutii sau fostii infractori, persoanele in varsta si persoanele cu handicap. De asemenea, se va acorda un sprijin specific serviciilor sociale, precum asistenta sociala, serviciilor de sanatate si de ingrijire, inclusiv pentru a sprijini asa-numita adezinstitutionalizare (asistenta acordata grupurilor de persoane cu nevoi de ingrijire specifice, menita sa le permita acestora sa traiasca mai independent in loc sa fie institutionalizate).

Axa prioritara 5, care dispune de 201 milioane de euro, sprijina dezvoltarea locala aflata in responsabilitatea comunitatilor. Sunt vizate zonele urbane (orase cu peste 20 000 de locuitori), punandu-se un accent deosebit pe comunitatile defavorizate. Prin urmare, aceasta masura va veni in completarea sprijinului pentru zonele rurale si orasele mai mici, acordat in cadrul programului de dezvoltare rurala.

Axa prioritara 6, care vizeaza educatia si competentele, va investi 1,2 miliarde de euro pentru sprijinirea educatiei de a doua sansa a tinerilor care nu sunt incadrati profesional si care nu urmeaza niciun program educational sau de formare, pentru reducerea ratei de parasire timpurie a scolii, pentru imbunatatirea accesului la invatamantul tertiar si a calitatii acestuia, pentru infiintarea de stagii si pentru invatarea pe tot parcursul vietii, pentru imbunatatirea competentelor cadrelor didactice, sprijinirea educatiei antreprenoriale, precum si a educatiei si a formarii profesionale in general, vizand intotdeauna sa sporeasca relevanta acestora in raport cu cerintele de pe piata muncii. Se acorda o atentie deosebita persoanelor vulnerabile, cum ar fi romii sau populatia din mediul rural sau persoanele cu un nivel scazut de competente, de exemplu, prin acordarea de burse de studiu.

Axa prioritara 7 dispune de restul de 258 de milioane de euro pentru asistenta tehnica in vederea punerii in aplicare a programului.


Citeste comunicatul integral al Comisiei Europene si mai multe informatii pe site-ul Fondului Social European

Programul Operational Capacitate Administrativa

Comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice:

Alocarea financiara a programului din Fondul Social European (FSE) pentru perioada 2014-2020 este de 553,19 milioane de euro. Bugetul POCA 2014-2020 este structurat pe 3 axe prioritare, dupa cum urmeaza:

1. Administratie publica si sistem judiciareficiente, cu o alocare financiara de 326,38 de milioane de euro FSE (59%);

2. Administratie publica si sistem judiciaraccesibilesitransparente, cu o alocare financiara de 187,70 de milioane de euro FSE (33,93%);
3. Asistenta tehnica, cu o alocare financiara de 39,11 de milioane de euro FSE (7,07%).

 

Cele trei axe prioritare vor finanta proiecte care privesc:
  • Planificarea strategica si bugetarea pe programe la nivel central;
  • Dezvoltarea de sisteme si instrumente de management;
  • Imbunatatirea politicilor publice si cresterea calitatii reglementarilor;
  • Simplificarea procedurilor administrative si reducerea birocratiei;
  • Masuri pentru sustinerea ONG-urilor si a partenerilor sociali;
  • Dezvoltarea abilitatilor si cunostintelor personalului din autoritatile si institutiile publice centrale (inclusiv decidenti politici);
  • Cadru legal si institutional privind managementul resurselor umane;
  • Instrumente moderne de management al resurselor umane pentru cresterea profesionalismului si a atractivitatii administratiei publice;
  • Sistem de management strategic si operational, integrat, prin care sa fie asigurate deciziile cheie ce privesc administrarea justitiei;
  • Capacitate institutionala consolidata la nivelul sistemului judiciar, inclusiv pentru continuarea punerii in aplicare a noilor coduri;
  • Imbunatatirea cadrului legal si institutional in domeniul achizitiilor publice;
  • Imbunatatirea pregatirii si managementului procedurilor de achizitii si asigurarea executarii corecte a contractelor;
  • Dezvoltarea abilitatilor si cunostintelor personalului din autoritatile si institutiile publice centrale (inclusiv decidenti politici);
  • Planificare strategica, financiara, instrumente, procese de management la nivel local;
  • Sustinerea ONG si a partenerilor sociali;
  • Dezvoltarea abilitatilor personalului din autoritatile si institutiile publice locale (inclusiv a factorilor de decizie la nivel politic);
  • Cresterea transparentei in administratia publica;
  • Mecanisme administrative (audit, control, control managerial intern);
  • Capacitate administrativa de a preveni si a reduce coruptia;
  • Educatie anticoruptie;
  • Consolidarea planurilor de formare a personalului din sistemul judiciar, elaborarea de materiale suport pentru formare, conferinte, seminarii, stagii;
  • Dezvoltarea si aplicarea de politici imbunatatite de acordare a asistentei juridice;
  • Campanii de informare, educatie juridica, constientizare, ghiduri/materiale informative, strategii de comunicare, sondaje/analize;
  • Diversificarea paletei de servicii de consiliere si asistenta juridica adecvate nevoilor cetateanului;
  • Promovarea si consolidarea metodelor alternative de solutionare a litigiilor;
  • Imbunatatirea activitatii de executare a hotararilor judecatoresti;
  • Sporirea transparentei, eticii si integritatii la nivelul sistemului judiciar si a altor profesii asociate actului de justitie.

In scurt timp, pe site-ul www.fonduriadministratie.ro, vor fi postate, pentru consultare publica, documentele aferente etapei de evaluare si selectie, respectiv proiectul Ghidului solicitantului, Fisa de proiect, Cererea de finantare (si anexele acesteia), Lista de verificare administrativa si eligibilitate si Grila de evaluare.

* * *
POCA 2014-2020 este continuatorul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA) 2007-2013, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
PODCA 2007-2013 a avut o alocare financiara de 208 milioane euro FSE. In prezent, PODCA inregistreaza un grad de contractare de 122% si un grad de absorbtie de 77,27%.

Surse suplimentare de informare: