Cum poți avea grijă de carieră când îți crești copiii? Cluburile pentru copii finanțate din bani europeni ar putea fi parte a soluției. Dar, UE mai are multe de făcut pentru a crește participarea femeilor în piața muncii, scrie EurActiv Cehia.

Concediul de maternitate este, pentru multe femei din Europa, o pauză în carieră. Chiar și după ce revin la muncă, femeile nu vor câștiga la fel de mult ca bărbații, având în vedere că în Cehia salariul mediu al unei femei este cu 400 de euro mai mic decât al unui bărbat.

E drept că diferența de salarizare dintre femei și bărbați din Cehia este a doua ca mărime din Uniunea Europeană, după Estonia. Potrivit biroului statistic ceh, cea mai mare diferență apare exact când femeile revin la muncă după concediul de maternitate.

Acesta este unul dintre motivele pentru care UE vrea să susțină poziția femeilor pe piața muncii. Mamele cehe pot beneficia, de exemplu, de cluburi pentru copii, finanțate din fonduri europene, care nu numai că nu implică niciun cost pentru părinți, dar au și un program flexibil de funcționare.

Comisia Europeană a propus anul trecut o Directivă în sprijinul unui mai bun echilibru între viața profesională și cea privată pentru a extinde drepturile părinților care lucrează.

Directiva își propune să introducă și concedii de paternitate în apropiere de data nașterii copilului, să ofere fiecărui părinte o perioadă de concediu netransferabil și să crească posibilitatea pentru introducerea unor aranjamente mai flexibile de muncă, explică eurodeputatul David Casa (PPE), raportor al Parlamentului European pentru acest act normativ.

Perioade mai lungi de concediu și alte beneficii pentru părinți

Directiva propune stabilirea unui concediu petru tați de minimum zece zile în preajma nașterii copiilor, care trebuie plătit cel puțin la nivelul unui concediu medical. Ambii părinți ar trebui să poată beneficia de 4 luni de concediu paternal până când copilul împlinește 12 ani, iar această perioadă nu poate fi transferată de la un părinte la celălalt. Această prevedere, speră Comisia Europeană, îi va motiva și pe tați, dat fiind că larga majoritate a concediilor de creștere a copilului sunt luate de mame.

În ceea ce privește condițiile mai flexibile de muncă, părinții activi ar trebui să poată cere astfel de aranjamente, dar angajatorii nu pot fi obligați să le ofere.

Directiva este dezbătută în prezent de Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) a Parlamentului European. Chiar săptămâna viitoare, comisia organizeazăo dezbatere publică asupra propunerii Comisiei. După amendamentele din comisie, actul normativ trebuie adoptat de plenul Parlamentului și apoi va fi supus votului în Consiliul UE.

Dar nu toate vocile sunt în favoarea propunerii Bruxelles-ului. Patronatul european al hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor (HOTREC) a spus deja că o flexibilitate mai mare, ca cea introdusă de directivă, va adânci deficitul de forțp de muncă din sectorul HORECA (hoteluri-restaurante-cafenele).

BusinessEurope, un grup de lobby reprezentând mediul de afaceri, a avansat opinii similare, susținând că propunerea legislativă a Comisiei Europene „va încuraja mai mulți părinți și îngrijitori ai copiilor, bărbați și femei, să nu muncească”.

Cluburi pentru copii

Dar această propunere legislativă nu este singurul instrument propus de UE pentru a ajuta mamele să revină în piața muncii. În Cehia există deja cluburi pentru copii finanțate de UE.„Obiectivul proiectului nostru este de a rezolva dezechilibrul dintre viața de familie și cariera părintelui”, spune Renata Rejchová, care a înființat un astfel de club.

Și Renata s-a confruntat cu o problemă pe care o au cele mai multe mame – cine are grijă de copii dacă mama vrea să muncească, dar creșele și grădinițele au un program limitat de funcționare.

Soluția a fost înființarea unui club pentru copii care să satisfacă nevoile unui părinte care lucrează. O altă cerință era ca un astfel de club să fie gratuit pentru că mulți părinți nu își pot permite un astfel de serviciu. De aceea, Rejchová a aplicat pentru fonduri europene pentru clubul care poate găzdui acum 25 de copii și este plin în permanență.

Copiii sunt îngrijiți de cinci persoane, iar clubul are o sală de sport, o grădină imensă și o sală de relaxare. Este destinat copiilor din învățământul primar și, fiind finanțat de UE, este supus controalelor.

Dar există multe cluburi și pentru copiii de vârstă mai mică, iar aceste forme de îngrjire a copiilor sunt tot mai populare. Potrivit Ministerului ceh al Muncii, peste 400 astfel de cluburi au fost înregistrate anul trecut.

Atât cluburile pentru preșcolari, cât și cele pentru copiii din învățământul primar sunt finanțate din Fondul Social European. Dar nu toți cei care aplică și pot accesa finanțarea. Potrivit unui expert în fonduri europene, cererea este foarte mare pentru aceste ajutoare financiare și alocarea bugetară este depășită încă din primele ore de la deschiderea perioadei de aplicare.  

Articolul a fost publicat de Aktuálně.cz, partener media al EURACTIV.cz