Mutarea fondurilor europene la Ministerul Dezvoltării implică revizuirea cadrului procedural cu privire la sistemul de management și control al programelor. Instituția și-a propus acreditarea tututor autorităților de management până la 1 iulie.

Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, și Mihaela Toader, ministrul delegat pentru fonduri europene, s-au întâlnit, marți, cu o delegație a Comisiei Europene, condusă de Zoltán Kazatsay.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), principalele teme de discuție au fost desemnarea autorităților de management ale programelor europene, absorbția fondurilor UE din exercițiul 2014-2020, cooperarea în domeniul IT, stadiul reformei administrației publice și managementul resurselor umane în sectorul public. 

"Am început anul 2017 foarte activ. Încă din primele zile, am stabilit ce avem de făcut ca să recuperăm întârzierile legate de fondurile europene. Tot ceea ce nu s-a făcut anul trecut încercăm sa facem noi în câteva luni, astfel încât la finalul anului să avem sume de rambursat de la Comisia Europeană de 5,2 miliarde de euro. În acest sens, ne-am propus ca, până la 1 iulie, procesul de acreditare a autorităților de management să fie definitivat",

 

a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh, la începutul întrevederii.

Shhaideh a explicat că reorganizarea Ministerului s-a realizat cu scopul accelerării absorbției fondurilor europene. Astfel, în fișele de post pentru personalul alocat autorităților de management au fost introduse criterii de performanță: "Fiecare angajat cu atribuții în domeniu are, și este o premieră, obiective și termene clare de respectat. În felul acesta, reușim să motivăm și să responsabilizăm întregul aparat si să ne respectăm angajamentele luate".

Referitor la programele europene din cadrul financiar 2014-2020, au fost trecute în revistă situația actuală în ceea ce privește procesul de desemnare a autorităților de management, motivele de întârziere și posibilitățile de avansare a procesului.

Conform comunicatului, la ora actuală, România are desemnate autorități implicate în managementul și controlul a trei programe, toate gestionate la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Preluarea activității din domeniul fondurilor structurale și de investiții de către MDRAPFE implică revizuirea cadrului procedural cu privire la sistemul de management și control al programelor gestionate, activitate aflată în curs de finalizare.

Prin urmare, MDRAPFE și-a propus data de 30 aprilie ca termen limită de transmitere a pachetelor de documente către Autoritatea de Audit, iar până la 1 iulie dorește să fie acreditate toate autoritățile de management ale programelor europene. 

Alte măsuri pentru accelerarea absorbției fondurilor 2014-2020: 

  • Lansarea, în acest an, a apelurilor de proiecte pentru toate liniile de finanțare
  • Achitarea fără întârzieri a facturilor depuse de beneficiarii programelor.