MFE deschide linii de finanțare pentru investiții în creșterea gradului de siguranță a traficului, în fluidizarea traficului la punctele de frontieră și în reducerea impactului asupra mediului. Bugetul este de 106,5 milioane de euro.

Pentru siguranța rutieră este alocată cea mai mare alocare sumă - 85,2 milioane de euro, în condițiile în care România se află pe primul loc în UE – la egalitate cu Bulgaria –la capitolul deceselor în trafic.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în 2015, rata de deces a fost de 95 de persoane la un milion de locuitori - aproape dublu față de media UE, de 51.5 decese la un milion de locuitori – astfel că principalul rezultat urmărit prin aceste investiții din fonduri europene este reducerea numărului deceselor în accidentele rutiere.

În ce privește fluidizarea traficului la punctele de frontieră, prin această linie de finanțare se va reduce timpul de staționare, în special al transportatorilor de marfă.

Ghidurile pe care Ministerul Fondurilor Europene le lansează pentru proiectele de investiții în siguranța rutieră se adresează administratorilor infrastructurii de transport pentru toate modurile, inclusiv prin parteneriate cu alte instituții publice, autoritățile publice locale, Direcția Rutieră din Inspectoratul General al Poliției Române și Direcția de Poliție Transporturi, se arată într-un comunicat al MFE.

Ghidul ce vizează fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei se adresează Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Ministerului Transporturilor, Operatorului de infrastructură la punctul de trecere a frontierei desemnat în conformitate cu legislația în vigoare, Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, respectiv Direcției de Poliție Transporturi sau Poliției de Frontieră Române, după caz.

Cele 106,5 de milioane de euro fac parte din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020: 

  • 76,13 milioane euro sunt destinați proiectelor noi de siguranță a traficului și securității transporturilor pentru toate modurile de transport.
  • 21,3 milioane de euro sunt destinați proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de acces în punctele de trecere a frontierei/de ieșire din țară și în vamă.
  • 8,47 milioane de euro sunt destinați proiectelor fazate, demarate în cadrul perioadei programatice 2007-2013, nefinalizate și continuate în actualul exercițiu financiar.