Cu toate declarațiile optimiste ale guvernanților, absorbția fondurilor europene bate pasul pe loc. Dar guvernul mai înființează două comitete interministeriale.

Potrivit celor mai recente date publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, absorbția curentă a fondurilor europene ar fi crescut cu 0,95 puncte procentuale în mai puțin de o lună (la data de 2 februarie, față de nivelul anunțat pe 11 ianuarie), până la 11,81%. Dar absorbția efectivă, respectiv rambursările de la Comisia Europeană, abia s-a mișcat, urcând cu doar 0,06 puncte procentuale, la 10,07%.

Aceste procente sunt însă influențate de includerea fondurilor pentru dezvoltare rurală și a celor pentru pescuit, care au rezultate mult mai bune, în timp ce la capitolul fonduri structurale, absorbția este mult mai redusă, în jurul nivelului de 5%.

Cele mai slabe rezultate sunt la Programul Operațional Capital Uman (POCU) - unde Comisia Europeană nu a achitat nicio factură din cele aproape 4,4 miliarde de euro alocate României, după mai bine de patru ani de la începutul exercițiului financiar 2014-2020. Din Programul Operațional Regional (POR), prin care România poate primi 6,6 miliarde de euro de la UE în cei șapte ani, Comisia a rambursat 24,3 milioane de euro, adică o absorbție efectivă de 0,4%.

Oficialii de la Bruxelles au transmis, pe mai multe voci, guvernului că trebuie să se grăbească cu implementarea planurilor de acțiune pentru fonduri europene, pentru că altfel România riscă să piardă sute de milioane de euro.

Comisarul pentru politică regională Corina Crețu a venit și la București imediat după instalarea guvernului Dăncilă, dar i-a spus premierului și săptămâna trecută, când Viorica Dăncilă a fost într-o vizită oficială la Bruxelles, să fie atentă mai ales la POR, unde am putea pierde 813 milioane de euro în 2018.

Crețu are tot dreptul să fie iritată, dat fiind că agrease, încă din august anul trecut, cu precedentul guvern PSD - partid care, de altfel, a propulsat-o la Bruxelles - un plan de acțiune pentru POR, care nu a fost încă implementat. Mai mult, Corina Crețu s-a arătat și „foarte îngrijorată” de evoluția proiectelor privind spitalele regionale, care au fost aprobate în luna iulie 2015. Construcția celor 3 spitale regionale este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri, deși au reprezentat unul dintre principalele puncte din programul de guvernare în domeniul sănătății.

Și Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, s-a întâlnit la Bruxelles cu Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare și Afaceri Sociale, pentru „a stabili măsuri concrete care să sporească atragerea și eficiența cheltuirii fondurilor europene în România”.

Potrivit unui comunicat al ministerului, Plumb a discutat cu Thyssen despre implementarea POCU și posibile măsuri pentru evitarea dezangajării de fonduri, de la finalul acestui an, dar și despre aplicarea baremelor standard la nivelul Programului. Rovana Plumb a anunțat, totuși, lansarea, în cursul acestui an, a apelurilor aferente sumelor încă nealocate, în valoare totală de aproximativ 2,8 miliarde euro, dar lansarea apelurilor nu garantează că fondurile vor fi atrase până la finalul anului.

Potrivit regulilor Comisiei Europene, banii alocați unui an trebuie cheltuiți maxim în anul n+3. Fondurile din programele operaționale sunt alocate pe ani, nu pot fi trase toate odată, iar banii alocați pentru 2015, de exemplu, trebuie cheltuiți maxim până în 2015+3, adică decembrie 2018, altfel statul respectiv îi pierde.

Ce va face concret Guvernul pentru a preveni această situație nu știm încă. Dar un lucru este clar: vom avea alte două comitete, după cum a anunțat, în ședința de guvern de joi, premierul Dăncilă: un comitet interministerial pentru „simplificarea administrativă, eficientizarea și creșterea absorbției și impactului utilizării fondurilor structurale și de investiții europene” și un al doilea comitet, tot interministerial, care să administreze „soluțiile pentru evitarea dezangajării fondurilor europene pe POR și pe POCU”. Ambele vor fi coordonate de consilierul de stat Bogdan Rogin, a spus Viorica Dăncilă.