Comisia Europeană avertizează într-un comunicat remis G4Media.ro că amendamentele din Parlament la Codul Administrativ periclitează eforturile de profesionalizare a funcționarilor publici și anulează pașii anteriori.

UPDATE

Senatul a adoptat luni proiectul de lege pentru elaborarea Codului administrativ, care prevede, printre altele, ca primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene aleși după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate. Totodată, ei pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

+++

Comisia mai arată că eșecul îndeplinirii obligațiilor asumate de România (ex-ante) constituie temeiul pentru suspendarea plăților.

Modificările PSD la Codul Administrativ slăbesc rolul de filtru în calea abuzurilor politice jucat de Agenția Funcționarilor Publici (ANFP). Ele au fost votate în comisia specială din Parlament și intră astăzi la vot în plenul Senatului.

Dacă modificările vor trece prin Parlament, România riscă să piardă alocarea financiară a Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020, adică 553,19 milioane de euro, au declarat pentru G4Media.ro surse convergente din Comisia Europeană.

De altfel, Comisia Europeană a avertizat informal România că modificările vor antrena blocarea fondurilor europene, potrivit surselor G4Media.ro.

Angajați de rang înalt din Ministerul Dezvoltării au încercat să îi explice lui Liviu Dragnea că România riscă să piardă fonduri europene deja angajate dacă Parlamentul va vota modificările promovate de parlamentarii partidului, dar nu au obținut nici un rezultat, conform informațiilor G4Media.ro. Mai mult, Dragnea le-ar fi spus acestora că ANFP e ”o piedică în calea dezvoltării României”, potrivit unor surse apropiate discuțiilor. (Detalii, aici)