CE a constatat, în urma unui audit început în decembrie 2014, nereguli la achizițiile unor firme de IT, printre care Asesoft, Siveco și UTI, a declarat, joi, ministrul Cristian Ghinea, în cadrul unei întâlniri online cu cititorii HotNews.ro.

"În decembrie 2014, Comisia a început audit pe Axa 3, Domeniul Major de Interventie (DMI) 3.2. Între cele alese au fost și cheltuielile pentru contractele Asesoft și Siveco și au verificat strict procedura de achiziții prin care au primit contractele. A rezultat, de pildă, că Asesoft a beneficat de tratament preferențial ca ofertant. S-a aplicat o corecție de 25%. Adică România a acceptat o tăiere de un sfert, bani plătiți deja de la buget", a explicat ministrul Fondurilor Europene, răspunzând la întrebarea unui cititor.

Cristian Ghinea a precizat că investighează de ce Ministerul Fondurilor Europene nu "a cerut banii înapoi de la Ghiță și alții": "Oricât mă atacă televiziunile lor și îmi inventează amante și firme, acest proces de întărire a Ministerului în fața lor va continua. Și cu mine, și după mine. S-a terminat epoca în care România e stat captiv”.

El a mai precizat că "întreg Domeniul de Intervenție a fost blocat, deci toate firmele și beneficiarii au avut de suferit pentru că acest audit a găsit ce vă spun".

"Eu cred că ar trebui să găsim o soluție de blacklisting. Firmele care ne-au adus corecții sau nu au livrat ce trebuia, nu doar să le luăm banii înapoi pentru contractele trecute, dar să nu mai aibă voie să participe la licitații un număr de ani. Noua lege a achizițiilor permite asta”, a afirmat oficialul.

Săptămâna trecută, Ministerul Fondurilor Europene a cerut procurorilor să verifice modul în care a fost achiziționat sistemul informatic de la Autoritatea de Management care gestionează fondurile europene de mediu. Softul extrem de scump a fost recepționat fără a fi testat. 

"Suspiciunea noastră legitimă este că s-a creat un contract doar pentru ca o firmă să ia acest proiect, ceea ce nu este deloc în regulă. Asta e ce putem dovedi noi pe traseul actelor, mai departe dacă a fost cu intenție sau nu... e treaba organelor de drept penal”, a spus Cristian Ghinea.

Întrebat cine era ministru, cine a semnat și despre ce firmă era vorba, Ghinea a spus: "Este o asociere de firme, printre care și firma One Expert a domnului Sebastian Ghiță. Nu miniștrii semnează direct, sunt presiuni care se fac direct la autoritățile de management, iar partea contractantă este autoritatea de management”.

Contactat de Digi24, deputatul Sebastian Ghiță a spus că nu are nicio legătură cu firma Expert One Research și că îl va da în judecată pe ministrul Ghinea.

Totodată, miercurea trecută, Cristian Ghinea a lansat un atac foarte dur la adresa fostului premier Victor Ponta. Într-o scrisoare deschisă publicată pe Facebook, Ghinea l-a acuzat pe Ponta că minte în legătura cu rata de absorbție a fondurilor europene, că a întârziat nepermis autostrada Pitești - Sibiu, că a favorizat marii baroni din agricultura în detrimentul micilor fermieri și că i-a dat marile contracte IT lui Sebastian Ghiță.

După aceste acuzații, ministrul a fost chemat, luni, la Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, unde a fost audiat timp de peste două ore.

La audieri a fost prezent și deputatul Sebastian Ghiță, care nu face parte din comisie, dar care a venit pentru a înlocui un alt membru, potrivit HotNews.ro.

Ghiță a fost vizat direct de scrisoarea lui Ghinea, care l-a acuzat pe fostul premier că i-a dat marile contracte IT deputatului PSD. Audierile s-au transformat într-un circ, cu Ana Birchall și mai mulți membri ai comisiei atacându-l pe Ghinea și întrerupându-l când răspundea la întrebări.

Cristian Ghinea și-a început discursul afirmând că deputata PSD Birchall a mințit atunci când a afirmat că gradul de absorbție este zero, ceea ce a declanșat un întreg scandal.

La audieri a participat și fostul ministru al Fondurilor Europene Eugen Teodorovici, care a insistat să ia cuvântul, deși este senator și, potrivit regulamentului, nu avea voie.