Premierul le-a cerut miniștrilor să stabilească până la sfârșitul lunii programele și tipurile de proiecte care pot fi finanțate prin fonduri europene.

Premierul Ludovic Orban a apreciat miercuri că fondurile obținute de România de la Uniunea Europeană pentru perioada 2021-2027 reprezintă „o șansă uriașă” și a dat asigurări că autoritățile vor fi pregătite să utilizeze acești bani pentru infrastructură, educație, sănătate, agricultură și alte proiecte indispensabile.

„Avem la dispoziție fonduri la care nici nu am visat, pe care le putem utiliza în mod eficient pentru dezvoltare, pentru infrastructură, pentru finanțarea investițiilor în educație, în sănătate, în agricultură, practic, putem finanța atât de mult proiecte care sunt indispensabile pentru dezvoltarea României. Am încredere că vom fi pregătiți să utilizăm acești bani pentru a putea asigura o dezvoltare a României fără precedent”, a spus Orban la începutul ședinței de guvern.

„Solicit fiecărui ministru să trateze ca o prioritate zero pentru perioada care va urma pregătirea acestor programe și pregătirea dispozitivului de absorbție a fondurilor europene. Pe lângă faptul că va trebui să operăm cât mai multe clarificări, cât mai multe simplificări, va trebui să pregătim resursa umană. Gândiți-vă, pentru absorbția, cel puțin în 2021, 2022, 2023, va fi o asemenea încărcătură asupra tuturor structurilor administrației și a structurilor private, a potențialilor beneficiari, în privința absorbției de fonduri europene, cum nu a existat niciodată în istoria României. 2021, 2022, 2023 finalizăm (...) proiectele care au fost începute pe bugetul 2014 - 2020. Trebuie să asigurăm contractarea tuturor sumelor disponibile pe care le avem pe Next Generation EU, de asemenea trebuie să începem cu viteză accelerată contractarea tuturor proiectelor care sunt finanțabile din bugetul pe 2021-2027. Noi nu avem voie să facem ce au făcut cei de dinaintea noastră, care au stat, au bătut pasul pe loc 5 - 6 ani și ne-am trezit acum pe ultima sută de metri că trebuie să accelerăm toate procedurile", a menționat premierul.

La rândul său, Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a afirmat că luna octombrie "este o lună de foc" pentru finalizarea primului draft al planului național de recuperare și reziliență. El a adăugat că estimează că regulamentele aferente cadrului financiar multianual și Next Generation EU vor fi aprobate în acest an.