Datele Ministerului Finanțelor Publice privind fluxurile financiare dintre România și UE arată că până la finalul lui 2016 au intrat aproape 4 miliarde de euro din exercițiul financiar 2014-2020.

Datele publicate de Ministerul de Finanțe arată că România a primit fonduri europene în valoare de 40,87 miliarde de euro în cei 10 de ani de când a devenit membru al Uniunii Europene.

În schimb, contribuția României la bugetele UE s-a ridicat la 13,78 miliarde de euro. Ca urmare, suma netă de care a beneficiat România a fost de peste 27 de miliarde de euro în perioada 2007-2016.

În exercițiul financiar 2007-2013, România a încasat peste 37 miliarde de euro de la UE. Dintre acestea, 2,7 miliarde de euro au fost fonduri pre-aderare, restul fiind fonduri post-aderare, arată datele MFP.

România a primit fonduri structurale și de coeziune în valoare de 17,25 miliarde de euro în exercițiul financiar precedent. Fondurile pentru dezvoltare rurală și pescuit au fost de 7,73 miliarde de euro, în timp ce subvențiile pentru fermieri s-au ridicat la circa 7,66 miliarde de euro.

În contul exercițiului financiar 2014-2020, România a primit de la bugetul UE 3,81 miliarde de euro până la finele lui 2016. Până la 31 decembrie 2015, UE transferase ceva mai puțin de un miliard de euro către România.

Dintre fondurile intrate în ultimii trei ani, 1,24 miliarde de euro au fost banii alocați fermierilor din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA), iar 858 milioane de euro au fost fonduri pentru dezvoltare rurală și pescuit. Însă totalul fondurilor structurale și de coeziune atrase din exercițiul financiar curent arată 1,37 miliarde de euro.

Aceste valori contrazic afirmațiile recente ale premierului Sorin Grindeanu, care preluat o temă de campanie a PSD privind „Guvernul zero”, prin care liderii coaliției de guvernare au sugerat că Guvernul Cioloș a avut rezultate foarte proaste în absorbția fondurilor UE.

„Noi avem prevăzut pe bugetul de anul ăsta 22 de miliarde pentru fonduri europene pe care să le atragem în acest an. Ăsta este un lucru ambițios (...) față de zero anul trecut”, a spus Grindeanu într-un interviu TV. Chiar dacă execuția bugetară aferentă anului trecut a arătat că fonduri europene în valoare de aproximativ 7 miliarde de euro au intrat în România în 2016, PSD a atacat constant guvernul tehnocrat pe tema absorbției reduse de bani de la UE.

„Domnul Sorin Grindeanu nu reușește, după aproape două luni de guvernare, să iasă din logica unor afirmații false făcute de PSD în campania electorală”, a replicat fostul premier Dacian Cioloș, dar actualul prim-ministru a revenit ulterior cu o precizare: „Am văzut o declarație a fostului prim-ministru Cioloș legată de faptul că anul trecut s-au atras sume de bani. Eu cred că dânsul știe foarte bine la ce mă refer - noi vorbim de exercițiul bugetar 2014-2020 (...) Pe exercițiul bugetar 2014-2020 e zero. Dacă nu știe că e zero, o să-i arătăm documentele oficiale", a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Documentele oficiale, publicate chiar pe site-ul Ministerului de Finanțe, arată câteva miliarde de euro până la finele lui 2016. Guvernul Grindeanu a fost învestit în 4 ianuarie 2017.