Liderii Asociației Municipiilor din România au discutat marți cu premierul Marcel Ciolacu și cu mai mulți miniștri de linie, obținând promisiunea că până la 1 septembrie MIPE va achita datoriile pe care le are pe proiectele finanțate din fonduri UE.

După întâlnire, președintele executiv al Asociației Municipiilor din România (AMR), Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, a declarat că Ministerul investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) are datorii mari către primării pe proiectele finanțate din fonduri europene.

"Sunt întârzieri foarte mari, de peste 800 de milioane de euro, care ne pun în pericol. Constructorii, deja, ne fac facturi de întârziere și ne amenință că vor rezilia contractele, dacă nu vor fi plătiți, pe bună dreptate ", a declarat Toma, potrivit Agerpres.

Președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, a declarat că în urma discuțiilor avute la Guvern, cu premierul Marcel Ciolacu și cu mai mulți miniștri de linie, reprezentanții AMR au obținut promisiunea că până la 1 septembrie MIPE va achita datoriile pe care acest minister le are pe proiectele finanțate din fonduri europene.

"E corect să spunem că domnul ministru Câciu a fost foarte receptiv pe această temă și ne-a dat asigurări că până la 1 septembrie facturile restante vor fi achitate și, evident, va face un mecanism mult mai rapid de achitare a acestor facturi. Deci, avem, deja, un orizont de timp cu care putem vorbi cu constructorii", a precizat primarul Clujului.

El a explicat că există riscuri din cauza acestor întârzieri: "Constructorii ne notifică cu privire la faptul că reziliază sau ne cer penalități de întârziere, noi trebuie să dăm în judecată Guvernul că nu ne vin bani din fonduri".

"Avem acum un calendar previzibil, 1 septembrie, de achitare a restanțelor, ceea ce ne dă nouă o gură de oxigen în relația cu constructorii", a declarat Emil Boc.

Președintele AMR a precizat că un alt subiect discutat cu guvernanții a fost cel referitor la standardele de cost: "Am cerut ca unele standarde de cost să fie actualizate, ținând cont de nivelul inflației, de creșterea prețurilor la materiale. În mod concret, la reabilitarea energetică a clădirilor pe fondurile din PNRR avem un standard de cost de 440 de euro pe metru pătrat, iar toate studiile de fezabilitate ne arată că aceste costuri, acum, sunt de la 600-800-1.000-1.200 de euro".

Dacă nu se actualizează acest standard de cost, există riscul de a nu cheltui banii din PNRR.

Un alt punct pe agenda discuțiilor a fost legat de deblocarea posturilor din administrația publică locală.

Premierul Marcel Ciolacu a scris pe Facebook că o mare parte din întâlnire a fost consacrată reformelor și investițiilor din PNRR:

"Faptul că administrația locală este atât de conectată la acest adevărat Plan National de Dezvoltare Economică a României reprezintă un impuls major pentru Guvern și administrația centrală să se miște mai repede și mai eficient".

Ciolacu a mai scris că e "un adept al descentralizării fondurilor europene către administrația locală, iar în săptămânile următoare vom lua decizii concrete care să producă efecte vizibile în acest sens".