România vrea să încaseze peste 2,5 miliarde de euro de la Comisia Europeană, susținând că a îndeplinit jaloanele aferente sfârșitului de an 2021.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis marți Comisiei Europene prima cerere de plată din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, din care 2,03 miliarde de euro - sprijin financiar nerambursabil și 0,9 miliarde de euro sub formă de împrumut.

Efectiv, din suma solicitată spre rambursare prin cererea de plată, România va încasa 2,56 miliarde euro, dat fiind că se va deduce prefinanțarea primită în decembrie 2021-ianuarie 2022. Concret, din componenta de granturi va fi rambursată o sumă de 1,77 miliarde euro, iar din cea aferentă împrumuturilor 0,78 miliarde euro, a precizat MIPE.

Prima cerere de plată cuprinde cele 21 de ținte și jaloanele aferente trimestrului IV din 2021. Odată cu transmiterea cererii de plată, au fost transmise Comisiei toate documentele justificative privind îndeplinirea satisfăcătoare a țintelor și jaloanelor, aceasta fiind o condiție obligatorie. În total au fost încărcate în sistemul electronic al Comisiei 180 de documente justificative aferente celor 21 de jaloane/ținte, incluse în cererea de plată.

Potrivit MIPE, următoarea cerere de plată pentru decontarea fondurilor alocate României prin PNRR va fi transmisă Comisiei Europene în trimestrul al III-lea și va cuprinde țintele și jaloanele aferente primelor două trimestre ale acestui an.

România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde de euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aproximativ 14,24 miliarde de euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde de euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.