Comisia Europeană dă în martie unda verde la 550 de milioane de euro pentru eficiență, accesibilitate și transparență în administrația publică și sistemul judiciar. Ce pași urmează să facă România.


Banii vor veni alocati prin Programul Operational Capacitatea Administrativa (POCA) 2014-2020. Suma alocata pentru program este de 553,19 mil. euro FSE

Pasul 1: publicarea ghidului cadru
Autoritatea de management pentru PODCA (AM PODCA) anunta ca va publica pana pe 20 februarie 2015 un ghid cadru pentru solicitantii de fonduri in cadrul POCA, ce va cuprinde un format ale cererii de finantare, impreuna cu criteriile de evaluare si selectie propuse de autoritatea de management.

Pasul 2: aprobarea programului operational de Comisia Europeana in martie 2015

Pasul 3: adoptarea la timp a cadrului national legal privind implementarea fondurilor ESI in perioada 2014-2020, vor determina perioada de lansare a primelor cereri de proiecte si de idei de proiecte pentru finantare din POCA.  

Pasul 4: reuniunea comitetului de monitorizare pentru aprobarea criteriilor de evaluare si de selectie a proiectelor

Pasul 5: lansarea primelor cereri de proiecte si de idei de proiecte pentru finantare din POCA
 
EurActiv.ro a discutat acest subiect cu reprezentantii AM PODCA in cadrul reuniunii Platformei de cooperare a societatii civile organizata in contextul implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie 2012-2015, la sediul Ministerului Justitiei.

Institutiile publice si societatea civila se pot parteneria pentru a beneficia de oportunitatea de finantare a masurilor privind transparenta, etica si integritatea in cadrul obiectivului specific 2.2 ”Cresterea transparentei, eticii si integritatii in cadrul autoritatilor si institutiilor publice” din program.

Data estimativa de aprobare a programului de catre Comisia Europeana este finalul lunii martie. Apoi se va putea constitui oficial si organiza prima reuniune a Comitetului de monitorizare pentru aprobarea criteriilor de evaluare si de selectie a proiectelor. Membrii in Comitetul de monitorizare al POCA au fost identificati si selectati in conformitate cu prevederile Regulamentului delegat (UE) nr. 240/2014 al Comisiei din 7 ianuarie 2014 privind Codul european de conduita referitor la parteneriat, in cadrul fondurilor structurale si de investitii europene.
 
Toate aceste aspecte, impreuna cu necesitatea adoptarii cadrului national legal privind implementarea fondurilor ESI in perioada 2014-2020, vor determina perioada de lansare a primelor cereri de proiecte si de idei de proiecte pentru finantare din POCA.  

Informatii referitoare la Programul operational Capacitate administrativa 2014-2020
Programul operational Capacitate administrativa 2014 – 2020 (POCA) isi propune sa consolideze capacitatea administrativa a autoritatilor si institutiilor publice de a sustine o economie moderna si competitiva, abordand provocarea 5 Administratia si guvernarea si provocarea 2 Oamenii si societatea din Acordul de Parteneriat al Romaniei. Programul este finantat din Fondul Social European, in cadrul obiectivului tematic nr. 11 Consolidarea capacitatii institutionale a autoritatilor publice si a partilor interesate si eficienta administratiei publice, prioritatea Investitii in capacitatea institutionala si in eficienta administratiilor si a serviciilor publice in vederea realizarii de reforme, a unei mai bune reglementari si a bunei guvernante.
Suma alocata pentru program este de 553,19 mil. euro FSE, din care vor fi finantate interventii in cadrul a 3 axe prioritare, dupa cum urmeaza:

  • Axa prioritara 1 - Administratie publica si sistem judiciar eficiente va avea o alocare financiara de 326,38 mil. euro FSE;
  • Axa prioritara 2 - Administratie publica si sistem judiciar accesibile si transparente va avea o alocare financiara de 187,70 mil. euro FSE;
  • Axa prioritara 3 - Asistenta tehnica va avea o alocare financiara de 39,11 mil. euro FSE.
 
Prima axa sustine masuri ce vizeaza adaptarea structurilor, optimizarea proceselor si pregatirea resurselor umane pentru realizarea si punerea in aplicare a politicilor publice bazate pe dovezi, corelarea planificarii strategice cu bugetarea pe programe, simplificarea legislatiei si reducerea sarcinilor administrative, consolidarea capacitatii autoritatilor si institutiilor publice pentru implementarea transparenta si eficienta a procedurilor de achizitii publice precum si imbunatatirea eficientei sistemului judiciar. POCA sprijina eliminarea principalelor puncte slabe din administratia publica si sistemul judiciar si creeaza premisele pentru implementarea cu succes a reformelor.

A doua axa vizeaza masuri de sprijin a autoritatilor si institutiilor publice locale in vederea implementarii de sisteme si standarde comune pentru sustinerea dezvoltarii la nivel local, masuri de sprijin pentru cresterea transparentei, eticii si integritatii la nivelul autoritatilor si institutiilor publice, precum si pentru imbunatatirea accesului si a calitatii serviciilor furnizate de sistemul judiciar, inclusiv prin asigurarea unei transparente si integritati sporite la nivelul acestuia.

Iar cea de a treia axa asigura asistenta tehnica pentru implementarea programului.