Deocamdată, performanța guvernului PSD-ALDE în materia absorbției de fonduri UE este deplorabilă.

România va avea în 2020 o absorbție a fondurilor europene de 73%, iar până în 2023 va ajunge la 100%, a declarat joi Rovana Plumb, ministru propus pentru Fonduri Europene, în cadrul audierii sale din Comisiile reunite pentru afaceri europene din Parlament, scrie Agerpres.

„Un obiectiv pentru 2017 este de a deschide toate liniile de apeluri. În momentul de față avem în deschidere, în ceea ce privește alocarea financiară, un procent 68%. De aceea ne-am propus ca până la sfârșitul anului să avem 100% deschiderea apelurilor. În ceea ce privește contractarea, în momentul de față suntem la 8,57%. Vom continua pentru că avem un 'pipeline' pe contracte care au fost semnate, 2,325 miliarde euro care sunt în implementare. Un alt obiectiv pe care îl avem pe întreg cadrul financiar este simplificarea, acela de a facilita participarea beneficiarilor la fondurile europene printr-o flexibilizare și simplificare a procedurilor. Am început acest lucru în cadrul Comisiilor tehnice”, a spus Plumb.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Finanțelor, România a primit de la Comisia Europeană în primele cinci luni doar 1,05 milioane de euro în fonduri structurale și de coeziune. În exercițiul financiar 2014-2020, România are la dispoziție 23 miliarde de euro alocate programelor operaționale finanțate din fonduri structurale, potrivit programului de guvernare, care menționează dorința Guvernului de a investi 92,3 miliarde lei (circa 20 miliarde de euro) din fonduri europene până în 2020.

În total, din fondurile structurale și de coeziune alocate în exercițiul financiar 2014-2020, România a atras până la finele lunii mai 1,37 miliarde de euro. Pe partea de fonduri pentru agricultură și dezvoltare rurală, România a performat ceva mai bine, cu un total de 3,37 miliarde de euro atrase de la începutul anului 2014.

Principala problemă în calea decontării cu Uniunea Europeană este că România nu a acreditat încă autoritățile de management care administrează programele operaționale.

„Principalul nostru obiectiv în ceea ce privește absorbția fondurilor europene este acreditarea autorităților de management pentru fondurile structurale și de investiții”, a spus Plumb. Ministrul propus a mai spus că autoritățile au plătit 800 milioane euro către beneficiari, din care circa jumătate sunt din proiecte fazate, iar după acreditarea autorităților de management se pot transmite declarațiile de cheltuieli către Comisia Europeană.

Ea a precizat că absorbția fondurilor europene pe cadrul 2007-2013 este de 90,44%, dar acesta s-ar mai putea schimba deoarece sunt proiecte care fac obiectul unor procese în instanță.

Comisiile reunite pentru afaceri europene din Camera Deputaților și Senat au avizat-o, joi, pe Rovana Plumb pentru funcția de ministru delegat pentru Fonduri Europene.