Un proiect în valoare de 11 milioane de euro, care va permite numărarea populației de urs brun din România, a fost lansat miercuri.

Acesta va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, citat de Agerpres.

"Încercăm să rezolvăm prin fonduri europene o problemă care trenează de mai mulți ani. După cum știți, în 2016 s-a luat decizia de a se interzice vânătoarea la urși și prezumția era, la acel moment, aceea că există un pericol de exces cu această vânătoare. Altă prezumție era că evaluările privitoare la numărul populației de urși nu erau bazate pe cifre foarte solide. La acel moment, prezumția a fost că e o decizie temporară, urmând să se facă un recensământ pe baze științifice. Guvernele care au venit ulterior nu au făcut nimic pe acest subiect. Astăzi, abia avem acest proiect, prin care lansăm această numărătoare. Este vorba despre proiectul numit "Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România'', un proiect de 11 milioane de euro care este finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa 4 care se referă la protecția mediului", a menționat Ghinea.

Acesta a adăugat că, pentru managementul populației de urs, există două linii de investiții, în afară de cea referitoare la recensământ fiind vorba și despre implementarea de mijloace moderne de limitare a interacțiunii dintre oameni și urși.

"Acest POIM va fi continuat pentru bugetul european 2021 - 2027 de Programul Operațional Dezvoltare Durabilă la care lucrăm în aceste zile intens și cu colegii de la Ministerul Mediului. Vom trimite a doua formă a acestui program operațional la Comisie. Prin POIM-ul curent sunt 300 de milioane de euro și suntem la o rată de contractare de 90% pentru acești bani pentru Mediu. Vor fi două linii de investiții. Această numărătoare a populației de urs care se va face prin metode digitale. Deci, vom ști exact cum arată această populație și mijloace de limitare a interacțiunii dintre om și urs - garduri electrice pentru protejarea oamenilor în zonele cele mai sensibile în care se întâmplă aceste interacțiuni. Este o abordare modernă a managementului unei specii și o încercare de a limita incidentele nefericite până când vom avea o imagine clară a numărului de urși și vom trece la o decizie politică definitivă", a subliniat ministrul de resort.

Proiectul "Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România'' este finanțat cu 53,5 milioane de lei, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), și va fi derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ca lider de proiect, în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt din Brașov, Regia Națională a Pădurilor Romsilva și Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea.

Prin acest proiect va fi estimată, prin metode științifice, populația de urs brun din România, iar obiectivul general este menținerea actualei stări de conservare a acestei populații și a habitatului, pe temen lung.