România stă mai prost decât media europeană la atragerea fondurilor structurale din exercițiul financiar 2014-2020, recunoaște ministrul fondurilor europene Cristian Ghinea, dar rata de absorbție la nivelul Uniunii este mai mică de 2%.

Implementarea programelor finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții alocate statelor membre în perioada 2014-2020 a înregistrat, la 31 mai, un nivel de absorbție de 1,7%, iar în cazul României rata este de 0,18%, a scris miercuri, pe pagina personală de Facebook, ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea, ca replică la afirmațiile comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu.

Într-un material publicat marți de Agerpres, Corina Crețu s-a declarat îngrijorată de „startul lent” al României în implementarea proiectelor pentru perioada 2014-2020, afirmând că aceasta are o rată de absorbție de 0% a fondurilor europene din acest exercițiu bugetar.

„Rata de absorbție 2014-2020 este un indicator nerelevant acum, la începutul exercițiului bugetar, înainte de a fi desemnat sistemul de management în întreg (...) Asta nu scuză faptul că Guvernul Ponta nu a mișcat pe subiect, România stă mai prost decât media europeană, dar recuperăm”, a scris Ghinea, care își bazează postarea pe documente transmise de Comisia Europeană în mai în raportul către Parlamentul European și Consiliul UE. 

„Când toată UE e la 1,7% absorbție pentru 2014-2020, și sunt țări cu zero, și cele mai multe în jur de 1%, relevant e să vorbim despre lansări și despre pregătirea de proiecte. Și, aici, am lansat ghiduri de 12 miliarde de euro, în 97 de zile de când sunt ministru”.

Ghinea adaugă că din mai până azi au mai fost trimise aplicații de plată de către România (și celelalte state, desigur). „Facebook-ul doamnei Corina Crețu spune că este zero, dar ne felicită pentru dialogul constructiv și eforturile comune (...) Păcat că Facebook-ul doamnei Crețu selectează preferențial cifre. Mă aștept ca Facebook-ul doamnei Crețu să exprime îngrijorări similare și pentru celelalte țări din tabel”, scrie ministrul.

El amintește și de cele „două miliarde de euro intrați în țară sub acest guvern până acum, 3,6 miliarde estimate pentru tot anul 2016 (conform celebrului memorandum adoptat săptămâna trecută)”, majoritar din absorbția din programele 2007-2013.

Datele Comisiei Europene postate de Ghinea vizează programele aferente politicii de coeziune, politicii agricole comune, politicii de pescuit și afaceri maritime și fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane, iar ratele oficiale de absorbție, la 31 mai, sunt, printre altele: Bulgaria (0,07%), Cipru (0,23%), Spania (1,87%), Ungaria (0%), Italia (0,39%), Polonia (0,87%), România (0,18%).

Într-o declarație acordată marți Agerpres, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a afirmat că este îngrijorată de "startul lent" în implementarea proiectelor pentru perioada 2014-2020, precizând că România are o rată de absorbție de 0% a fondurilor europene din acest exercițiu bugetar.

„Pentru perioada 2014-2020, așa cum am spus în repetate rânduri, mă îngrijorează startul lent în implementarea proiectelor. Până în momentul de față, România are o rată de absorbție de 0% a fondurilor europene din exercițiul bugetar 2014-2020, însă știu că autoritățile din România depun eforturi susținute în acest sens, iar, în ceea ce ne privește, Comisia Europeană a fost și va rămâne un sprijin pentru România, așa cum o facem, de altfel, pentru toate celelalte state membre când întâmpină dificultăți", a spus comisarul european pentru politică regională.