Consiliul Uniunii Europene aprobă luni planurile de redresare și reziliență pentru Croația, Cipru, Lituania și Slovenia.

Miniștrii economiei și finanțelor din statele membre UE urmează să aprobe luni planurile de redresare ale Croației, Ciprului, Lituaniei și Sloveniei, deschizând astfel calea pentru primirea primilor bani din instrumentul european de stimulare a economiei în perioada post-pandemică.

Consiliul va adopta prin procedură scrisă deciziile sale de punere în aplicare privind aprobarea planurilor respective, la scurt timp după reuniunea informală a miniștrilor de astăzi.

Toate cele patru state membre au solicitat o prefinanțare din fondurile care le-au fost alocate, care le vor fi puse la dispoziție după semnarea acordurilor bilaterale de grant și de împrumut.

„Vești bune pentru încă patru state membre – Croația, Cipru, Lituania și Slovenia. În urma aprobării, la începutul acestei luni, a primelor 12 decizii privind planurile naționale, ne-am continuat rapid activitatea, astfel încât statele membre vizate să poată începe să primească cât mai curând posibil sprijinul pentru punerea în aplicare a reformelor și a investițiilor lor planificate”, a spus Andrej Šircelj, ministrul de finanțe al Sloveniei, țara care deține președinția rotativă a Consiliului în al doilea semestru din 2021.

Mecanismul de redresare și reziliență este programul de sprijin financiar lansat de UE ca reacție la provocările pe care pandemia de COVID-19 le-a creat pentru economia europeană. Mecanismul pune la dispoziție 672,5 miliarde de euro a sprijini reformele și investițiile descrise în planurile de redresare și reziliență ale statelor membre.

Planurile naționale sunt evaluate de Comisia Europeană, pentru a se asigura că îndeplinesc toate criteriile, și apoi de consiliul miniștrilor de finanțe, înainte ca banii să fie transferați.