UPDATE: SUA, primul pacient a primit deja vaccinul experimental anticoronavirus. CureVac, un dezvoltator de vaccinuri inovatoare din Tübingen, Germania, estimează lansarea testelor clinice pentru un vaccin împotriva COVID-19 până în iunie 2020.

UPDATE 1 (05:00) Primul pacient primește vaccinul experimental împotriva coronavirus

Primul test clinic pentru testarea unui vaccin împotriva noului coronavirus a început luni în Seattle, au anunțat autoritățile sanitare americane, preluate de AFP, potrivit HotNews.ro. "Testul clinic deschis va include participarea a 45 de adulți voluntari, în bună stare de sănătate, cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, circa șase săptămâni; primul pacient a primit deja vaccinul experimental, a precizat Institutul național de sănătate (NIH), potrivit surselor citate.

Vaccinul se numește mRNA-1273 și a fost dezvoltat de cercetători de la Institutul național de sănătate american (NIH) și compania de biotehnologie Moderna, cu sediul în Cambridge - SUA, statul Massachusetts.

***

UPDATE 2

6:40 Coronavirus: un institut din Belgia anunță că a dezvoltat un anticorp capabil să neutralizeze virusul Covid-19
 
***
16 martie, Bruxelles: Comisia a oferit un sprijin financiar în valoare de până la 80 de milioane de euro către CureVac, un dezvoltator de vaccinuri inovatoare din Tübingen, Germania, pentru a intensifica dezvoltarea și producția unui vaccin împotriva COVID-19.

 

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, au discutat cu managementul CureVac prin videoconferință. 

CureVac și Moderna dezvoltă vaccinurile pe baza aceleiași tehnologii: moleculele ARN mesager. Bătălia unicornilor biotech 

 

Click pe site-ul lor pentru a vedea un video explicativ despre cum funcționează aceste molecule ARNm
  • Tehnologia CureVac pentru vaccinuri se bazează pe molecule de ARN mesager (ARNm), care stimulează sistemul imunitar.
  • Studiile preliminare au demonstrat că tehnologia poate constitui o reacție rapidă la COVID-19.
  • În cazul în care va fi demonstrat acest lucru, milioane de doze de vaccin ar putea fi produse la costuri scăzute în unitățile de producție existente ale CureVac, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat.
  • "Vaccinurile lor vor fi în beneficiul tuturor, atât în Europa, cât și în afara ei.”, a precizat președinta Comisiei Europene, Ursula von den Leyer.
"Ideea ARN-ului mesager ca terapie este simplă, dar strălucitoare: în loc să îi fie dată o proteină unui pacient,organismul acestua primește instrucțiunile să și le producă singur. Avantajele sunt multe, ceea ce s-a reflectat în evaluarea a două dintre companii din fruntea domeniului ARNm.", nota Labiotech.eu, încă din noiembrie 2017.

Potrivit sursei indicate, CureVac, fondată în 2000, a fost prima companie care a încercat să transforme ARNm într-o terapie comercială. Deși calea nu a fost ușoară, compania germană a strâns peste 450 de milioane euro și este acum membră a clubului global unicorn, cu o evaluare de 1,4 miliarde de euro.

Peste Atlantic, Moderna Therapeutics, deși a fost fondată mult mai recent, în 2011, a crescut foarte rapid, ridicând 1,2 miliarde de dolari și ajungând la o evaluare de 4,7 miliarde de dolari. În noiembrie 2017, Labiotech.eu i-a pus față în față pe cei doi președinți ale companiilor concurente, într-un interviu "cum nu a mai fost văzut", Battle of the Biotech Unicorns: CureVac vs. Moderna
În contextul crizei coronavirus, interviul este mai de actualitate ca oricând.


Explicațiile celor doi despre cum funcționează moleculele ARN mesager sunt esențiale atât din perspectiva coronavirus, precum și prin prisma altor boli grave. Atât Moderna, cât și CureVac lucrează contra cronometru.
 
Principiile ARNm pot fi aplicate și în tratarea cancerului, și în alte terapii.

Presa a semnalat că președintele SUA, Donald Trump, ar fi oferit 1 miliard de dolari pentru ca SUA să aibă vaccinul. Heiko Maas, ministrul german de externe, a criticat presupusa tentativă a lui Donald Trump de a cumpăra viitorul vaccin împotriva COVID-19 ”exclusiv pentru SUA”.

Înființată în anul 2000, CureVac este o companie biofarmaceutică germană care a dezvoltat o tehnologie nouă pentru a depăși unul dintre cele mai mari obstacole în calea utilizării vaccinurilor: nevoia de menținere stabilă fără refrigerare.

Comisia a recunoscut potențialul CureVac de a aduce vaccinuri salvatoare pentru oamenii din întreaga lume într-un mod sigur și la prețuri accesibile încă din 2014, când CureVac a primul premiu oferit de UE pentru stimularea inovării în valoare de 2 milioane de euro, finanțat prin programul de cercetare și inovare al UE (Programul Cadru 7). Premiul a fost conceput pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a ideii de pionierat

Coronavirus: Situația evoluției virusului în România

Mai mult pe EurActiv »