Stare de urgenta in orasul Ferguson dupa ce luptele de strada dintre fortele de ordine si protestatari au degenerate in focuri de arma si haos general, fiind legate de cazul lui Michael Brown, tanarul de culoare ucis in august de un politist alb. Negocierile dintre Teheran si statele occidentale au fost prelungite cu inca sapte luni. Organizatia Natiunilor Unite a adoptat o rezolutie prin care indeamna statele sa ia masuri urgente privind protectia datelor in era digitala.

Orasul Ferguson este teatrul luptelor de strada si al haosului
Statul Missouri este in alerta de cand mii de oameni protesteaza pe strazile din Ferguson, dupa ce politistul Darren Wilson care a impuscat mortal un tanar localnic de culoare a fost achitat. Mii de oameni din Chicago, Seattle, New York, L.A. si alte orase americane s-au alaturat protestului. Autoritatile locale din Ferguson au decretat stare de urgenta si au solicitat intariri din partea Garzii Nationale dupa ce tensiunile rasiale au degenerat iar protestatarii au folosit arme de foc, au incendiat masini si au jefuit numeroase magazine din oras. Presedintele Barack Obama a facut apel la calm si le-a cerut protestatarilor sa respecte legile statului american in continuare.
Mai multe detalii pe acest subiect pot fi citite pe FoxNews, New York Times, Mediafax.ro, HotNews.ro

Negocierile privind programul nuclear din Iran sunt prelungite

Cu toate ca pe 24 noiembrie 2014 Iranul si puterile occidentale trebuiau sa ajunga la un acord definitiv in ceea ce priveste programul nuclear iranian, termenul de negociere a fost extins pana in luna martie 2015. In urma discutiilor cu usile inchise care au avut loc la Viena, liderii mondiali nu au reusit sa ajunga la un compromis pe acest subiect. SUA au cerut insa adoptarea unor sanctiuni impotriva administratiei de la Teheran, dezavuand prelungirea negocierilor.
Mai multe detalii pe Foxnews si rfi.ro

Organizatia Natiunilor Unite militeaza pentru protectia datelor private

Organizatia Natiunilor Unite a adoptat marti (25 noiembrie) o rezolutie prin care indeamna tarile la nivel global sa protejeze datele cu caracter privat ale utilizatorilor, in cadrul comunicatiilor digitale, oferind astfel o solutie celor care se confrunta cu violarea intimitatii si a vietii private. Cu toate ca nu are un caracter obligatoriu, rezolutia ONU atrage atentia asupra problemei privind incalcarea intimitatii, in mediul digital, vazuta ca fiind un drept fundamental al omului. Mai mult, rezolutia adoptata de ONU prevede despagubirea victimelor supravegherii ilegale. Angajate in rezolvarea acestei probleme reale, Germania si Brazilia au depus deja eforturi in vederea solutionarii incalcarii protectiei datelor, in mediul on-line, dupa ce liderii Angela Merkel si Dilma Rousseff si-au aratat indignarea fata de serviciile secrete americane in ceea ce priveste scurgerea informatiilor Agentiei Nationale de Securitate, in cazul lui Edward Snowden.
Ambasadorul german in SUA, Harald Braun, a declarat ca fara astfel de masuri, riscam sa ne transformam in "state orwelliene", caz in care "fiecare pas al fiecarui cetatean va fi monitorizat si inregistrat in scopul prevenirii unor crime imaginabile".
Mai multe detalii pe New York Times si Mediafax.ro