Chinezii au făcut rezervări online pentru a deveni primii clienți ai serviciilor 5G din țară. În România însă, licitațiile pentru licențe se amână, iar memorandumuri secrete se dezvăluie în comentarii pe bloguri.

China va deveni în curând cea mai mare piață pentru servicii de telecomunicații mobile de a cincea generație și este unul dintre principalii producători de echipamente. Companiile chineze speră să stabilească standardele industriei, astfel încât statul asiatic să devină, din cel mai mare producător, cel mai important dezvoltator al tehnologiei 5G, scrie Deutsche Welle.

Aflate la mijloc în războiul comercial dintre China și Statele Unite, companiile chineze accelerează dezvoltarea, în timp ce SUA avertizează asupra riscurilor de securitate pe care le-ar pune echipamentele furnizate de statul asiatic. De fapt, Donald Trump a semnat un ordin care a trecut Huawei, cel mai mare producător chinez de telefoane, pe o listă neagră, alături de alte firme din China, interzicând companiilor americane să facă afaceri cu acestea.

Chiar dacă interdicția s-a mai relaxat între timp, Huawei - unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente pentru telefonia mobilă - tot este privit cu suspiciune de guvernul american, care acuză că produsele acestei firme pot fi folosite pentru spionaj, acuzație negată vehement de reprezentanții Huawei.

Mulți furnizori de telefonie mobilă care au colaborat în trecut cu Huawei au început să dea înapoi după ce SUA a lansat avertismente către principalii săi parteneri, dar unele analize au arătat că interdicția de a cumpăra echipamente de telecomunicații din China crește costul de instalare a rețelelor 5G cu zeci de miliarde de euro, iar tehnologia ar intra pe piață cu o întârziere serioasă.

De altfel, Germania a anunțat deja că nu va interzice Huawei să participe la licitațiile pentru noile rețele 5G, iar Franța și Marea Britanie încă nu au luat o decizie fermă în această privință.

Deocamdată, operatorii telecom fac primii pași în exploatarea comercială a 5G - tehnologie care permite conexiuni de 100 de ori mai rapide decât cele 4G. Prima rețea comercială s-a lasat în Coreea de Sud în acest an, iar operatori din SUA, Marea Britanie și Australia au dat drumul la servicii în anumite zone.

Cei zece milioane de clienți care s-au înscris online pentru a beneficia de servicii 5G vor face din China cea mai mare piață ca număr de utilizatori începând din noiembrie, dar segmentul este estimat să crească exponențial în următorii ani - în 2025, 1,2 miliarde de utilizatori, adică 14% din totalul conexiunilor mobile, vor folosi 5G. O treime dintre aceștia vor fi în China, punctează DW.

România pierde trenul

Dar utilizatorii români nu vor beneficia prea curând de astfel de servicii. Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) tocmai a anunțat că licitația pentru vânzarea de frecvențe pentru rețelele 5G a fost amânată pentru șase luni.

Șeful autorității, fostul premier Sorin Grindeanu, a explicat că sunt trei principale motive pentru care licitația - prin care guvernul estima că va obține peste jumătate de miliard de euro venitur la buget în acest an - nu se mai ține în 2019.

„Așa cum știți, în urmă cu mai bine de două luni, Guvernul României și al SUA au semnat un Memorandum pe 5G extrem de important și benefic, care ține de securitate și parteneriate strategice. Acel Memorandum nu ține loc de lege. Pentru a putea fi aplicat, trebuiau pași de modificare a legislației primare în România. Noi suntem obligați să oferim operatorilor toate datele și condițiile astfel încât să poată veni cu oferte care să stea în picioare din punct de vedere economic. În momentul în care acest Memorandum nu a fost transpus, ne aflăm în situația de nu putea sa comunicăm operatorilor anumite restricții.

Al doilea punct este că până la sfârșitul anului Comisia Europeană va furniza un set de măsuri legate de cerințe de securitate a rețelelor. Este un lucru de care trebuie să ținem cont.

Al treilea punct important este legat și de situația cu care ne confruntăm și anume ca viitorul Guvern care întocmește bugetul pe anul 2020 să aprobe taxele de licență și calendarul de achitare a acestor taxe. Vorbim de acea Hotărâre de Guvern absolut necesară și care a fost dată mereu la orice licitație”, a spus joi Sorin Grindeanu, potrivit HotNews.

Fostul premier nu a dezvăluit însă ce conține memorandumul semnat cu SUA, deși jurnaliștii au cerut informații despre conținutul acestuia încă de când a fost semnat, cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis în SUA din luna august. „Știu că e supus unui regim strict secret. Normal că l-am vazut. Nu am voie să spun lucruri din acel Memorandum, dar nu sunt enunțate nume de firme. Nu eu am secretizat Memorandumul”, a spus șeful ANCOM.

Ulterior, „Memorandumul privind securitatea rețelelor 5G”, semnat în data de 20 august între Guvernele României și SUA, a fost desecretizat și publicat pe site-ul Ministerului Comunicațiilor. Dar publicarea documentului a fost anunțată de ministrul interimar al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, într-un răspuns către un text publicat pe blogul său de analistul telecom Nicolae Oacă, a relevat HotNews.

Memorandumul nu face referire la niciun nume de companie, nici măcar la originea acestora, deși declarația comună semnată în 20 august de Klaus Iohannis și Donald Trump vorbea de „evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”.

Însă documentul spune că „este necesară o evaluare atentă și completă a furnizorilor 5G” și recomandă apelarea „numai la furnizori de încredere pentru a proteja rețelele de acces sau interferențe neautorizate”.

Potrivit memorandumului, o evaluare riguroasă a furnizorilor ar trebui să includă următoarele elemente: dacă vânzătorul este supus, fără control judiciar independent, unui control al unui guvern străin; dacă vânzătorul are o structură transparentă de proprietate și dacă vânzătorul are un istoric al comportamentului corporativ etic și este supus unui regim de registru legal și practici corporative transparente.

ANCOM anunța în iunie că procedura de licitație pentru acordarea resurselor de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de noua generație 5G urmează să fie finalizată până pe data de 31 octombrie, iar licențele de utilizare vor fi acordate până la finalul anului. Acum, Grindeanu spune că licitațiile vor fi organizate în prima jumătate a anului viitor.

În acest timp, consumatorii chinezi vor putea descărca un film pe telefon în doar o secundă, iar Huawei a anunțat că lucrează deja la tehnologia pentru rețelele de generația a șasea (6G).