Ancheta, anunțată de comisarul Margrethe Vestager, va permite Comisiei Europene să identifice posibile preocupări în materie de concurență de natură să afecteze piețele comerțului electronic european.

Această anchetă sectorială vine în completarea acțiunilor lansate în cadrul Strategiei privind piața unică digitală, adoptată astăzi.

Comisia Europeană mai transmite: 

Ancheta sectorială se va concentra, în special, pe barierele potențiale ridicate de întreprinderi în calea comerțului electronic transfrontalier cu bunuri și servicii, domeniu în care comerțul electronic este cel mai răspândit, de exemplu comerțul cu aparate electronice, îmbrăcăminte și încălțăminte, precum și conținut digital. Informațiile obținute în urma anchetei la nivel sectorial vor contribui la o mai bună punere în aplicare a legislației în materie de concurență în sectorul comerțului electronic.

Margrethe Vestager, comisarul european responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat: 

Cetățenii europeni se confruntă cu prea multe bariere în calea accesului electronic transfrontalier la bunuri și servicii. Unele dintre aceste bariere sunt ridicate chiar de întreprinderi. Obiectivul pe care îl urmăresc prin această anchetă sectorială este de a stabili amploarea acestor bariere și efectele pe care le au asupra concurenței și a consumatorilor. În cazul în care se constată că aceste bariere au efecte anticoncurențiale, nu vom ezita să luăm măsuri pentru a asigura respectarea normelor antitrust ale UE.

Din ce în ce mai multe bunuri și servicii sunt comercializate pe internet, dar creșterea vânzărilor electronice transfrontaliere în interiorul UE este din ce în ce mai lentă. În strategia sa privind piața unică digitală publicată astăzi, Comisia identifică o serie de bariere normative care constituie obstacole în calea comerțului electronic transfrontalier. Prin această inițiativă se propune eliminarea acestor obstacole și crearea unui spațiu în care cetățenii și întreprinderile să beneficieze de un acces neîntrerupt la servicii și să își poată efectua activitățile online în condiții de concurență liberă, indiferent de cetățenia sau de locul de reședință al acestora.

Citește comunicatul integral aici