Băncile turcești au anunțat, vineri, perturbări sporadice ale tranzacțiilor efectuate cu cardul de credit, urmare a amplului atac cibernetic asupra serverelor de internet din Turcia. Atacul a fost declanșat în urmă cu două săptămâni.

Potrivit Reuters, este cel mai mare atac cibernetic asupra Turciei. 

Presa locală, citată de Reuters, sugerează că atacul ar putea veni din Rusia, în contextul înrăutățirii relațiilor dintre Ankara și Moscova, sau ar putea fi declanșat de grupul Anonymous.

Dovezi clare care să susțină vreuna dintre cele două variante nu există însă, astfel că autoritățile au evitat să acuze pe cineva.

Oficiali de la mai multe bănci turcești, inclusiv Isbank, Garanti și Ziraat Bank, au confirmat atacurile, spunând că au cauzat întreruperi intermitente. Acțiunile băncilor nu au avut de suferit din cauza acestei situații.

"Atacurile sunt grave", a declarat Onur Oz, un purtător de cuvânt al furnizorului de internet Turk Telekom. "Dar obiectivul nu este Turk Telekom. În schimb, băncile și instituțiile publice sunt supuse unor atacuri serioase", a spus el.

O unitate guvernamentală care se ocupă de securitatea cibernetică a luat măsuri de precauție, iar incidentul este ținut sub control, a declarat, recent, ministrul Transporturilor, Binali Yildirim.

Nic.tr: Atacurile provin din ”surse organizate” din afara Turciei

"Aceste atacuri au început în urmă cu două săptămâni, dar s-au intensificat în ultimele două zile", a declarat Burak Atakani, un specialist de la Universitatea Tehnică din Istanbul.

El a afirmat că și unele universități, academii de poliție și departamente militare de cercetare au fost vizate de atacurile cibernetice.

Nic.tr, organizația nonguvernamentală care administrează adresele site-urilor de internet care folosesc domeniul ”.tr”, inclusiv ministerele, armata, băncile și numeroase site-uri comerciale, a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că atacurile provin dinspre ”surse organizate” din afara Turciei.

Relațiile dintre Turcia și Rusia s-au deteriorat după ce aviația turcă a doborât, luna trecută, un avion militar rus la granița cu Siria.

Pe de altă parte hackerii de la Anonymous au postat recent un video pe YouTube, retras între timp, în care spuneau că atacurile cibernetice vor continua dacă Turcia ”nu încetează să sprijine” organizația teroristă Statul Islamic. 

Criticii Guvernului de la Ankara, inclusiv președintele rus, Vladimir Putin, acuză Turcia că sprijină ISIS, acuzații respinse de autoritățile turce.