Procurorii germani investighează directori Facebook, instanțele apără protecția datelor cu caracter personal: sunt doar două exemple de probleme provocate de europeni gigantului american. Iar reacția acestuia este neobișnuit de nervoasă.

Fie că pericolul vine din Irlanda, fie din Belgia sau Germania, durerile de cap provocate de Vechiul Continent rețelei Facebook cresc în ultimul timp de la săptămână la săptămână.

Luni a venit informația că un procuror din Hamburg investighează directori ai Facebook Germany GmbH, suspectați de încurajarea diseminării unor mesaje de instigare la ură. 

Marți, Curtea Supremă din Irlanda a decis că transferurile de date personale prin intermediul Facebook către SUA pot fi anchetate de către Comisia pentru protecția datelor. Decizia este rezultatul direct al unei hotărâri istorice de acum două săptămâni a Curții de Justiție a UE prin care a invalidat cadrul juridic privind transferul de date personale din UE către SUA. 

Miercuri, un judecător din Viena a decis că Max Schrems, tânărul austriac de la care a pornit toată povestea, poate da în judecată Facebook într-o instanță din capitala austriacă.

Până acum nimic nou. Bătrâna Europă a încercat mereu să reziste giganților tehnologi din SUA. În ultimul timp însă problemele s-au tot adunat, iar Facebook a ales să reacționeze într-un mod neobișnuit. 

Nu ne privește? Ba bine că nu

Decizia de marți indică o nervozitate în creștere dar și modul în care va evolua în următoarele săptămâni relația dificilă dintre Europa și Facebook, notează Spiegel online.

Totul a fost posibil ca urmare a verdictului istoric dat de Curtea Europeană de Justiție (CJUE), care a invalidat, pe 6 octombrie, acordul privind schimbul de date între UE și SUA, pe motiv că europenii nu sunt protejați când vine vorba de accesul NSA la datele lor personale. Verdictul a fost dat în urma unei plângeri făcute de Max Schrems, care a reclamat tocmai practicile Facebook.

Care a fost reacția Facebook? "Acest caz nu ne privește". Chiar dacă reacția se poate baza pe faptul că există reguli diferite privind transmiterea datelor, afirmația a creat iritare. Cum adică o hotărâre istorică a CJUE cu privire la practicile Facebook nu privește Facebook?

De altfel, atitudinea adoptată de concern la audierile de marți de la instanța supremă din Irlanda a fost una diferită: este important "să furnizăm informații exacte cu privire la operațiunile noastre și să corectăm neclaritățile”. Asta sună mai mult a "deci acest caz ne privește”, apreciază publicația citată. 

Declarația năucitoare a unui șef din cadrul Facebook 

Nimeni nu s-a lămurit încă în legătură cu urmările deciziei CJUE din 6 octombrie, dar Facebook are motive de îngrijorare în condițiile în care autoritățile care se ocupă de protecția datelor din statele membre – și în cazul Germaniei chiar și cele din landuri – au un cuvânt de spus în privința transferului de date către SUA.

Șeful diviziei de securitate din cadrul Facebook, Alex Stamos, a comentat faptul că rețeaua este dată în judecată în Belgia din cauza folosirii cookie-urilor într-un mod care a sunat mai mult ca o amenințare. Aflat în Belgia, Stamos a spus că interzicerea folosirii cookie-urilor "ar putea pune în pericol siguranța conturilor utilizatorilor belgieni”.