România a rămas în urmă în ceea ce privește indicatorii referitori la competențele digitale și are o performanță slabă în ceea ce privește digitalizarea întreprinderilor și serviciile publice digitale, apreciază Comisia Europeană.

România se situează pe locul 26 din cele 28 de state membre ale UE (include și Marea Britanie) în cadrul Indicelui economiei și societății digitale (DESI) pentru 2020, publicat joi de Comisia Europeană.

România înregistrează cele mai bune rezultate în dimensiunea Conectivitate, datorită utilizării ridicate a benzii largi de foarte mare viteză și disponibilității ample a rețelelor de foarte mare capacitate fixe, în special în zonele urbane. 49% dintre locuințele din România sunt abonate la servicii de bandă largă de foarte mare viteză (cel puțin 100 Mbps), România situându-se astfel pe locul 5 în UE.

Cu toate acestea, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condițiile în care aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul și mai puțin de o treime au competențe digitale cel puțin elementare.

România este bine poziționată în ceea ce privește absolvenții de studii în domeniul tehnologiei informației și comunicații (TIC), plasându-se pe locul al cincilea, cu 5,6% dintre toți absolvenții (media UE: 3,6%); cu toate acestea, în ceea ce privește serviciile publice digitale și utilizarea serviciilor de internet, performanța României este cea mai scăzută în rândul statelor membre ale UE, arată Comisia Europeană.

Deși performanțele s-au îmbunătățit în ultimii ani, progresul este lent și România își menține poziția la coada clasamentului în Uniunea Europeană. „Această situație este cauzată de progresele lente înregistrate în general, dar și de evoluțiile politice, întrucât în România au existat patru guverne diferite în ultimii trei ani”, notează Comisia Europeană.

Actuala criză provocată de pandemia de COVID-19 are un impact semnificativ asupra unor indicatori societali importanți, legați de utilizarea serviciilor de internet de către cetățeni. Acest lucru nu se reflectă în cele mai recente statistici oficiale pentru 2019, astfel cum sunt raportate în DESI.

„În consecință, constatările DESI 2020 trebuie să fie coroborate cu presiunea exercitată asupra infrastructurii și serviciilor digitale în timpul pandemiei și cu acțiunile imediate întreprinse de statele membre. În mod similar, pe măsură ce Europa depășește treptat pandemia, redresarea trebuie să fie planificată ținând seama de învățămintele desprinse în urma acestei crize”, mai spune Comisia.

Executivul UE spune că, în cazul indicatorilor DESI care sunt deosebit de relevanți pentru redresarea economică după criza provocată de pandemia de COVID-19, România este foarte avansată în ceea ce privește acoperirea VHCN și se situează pe locul 14 în UE în ceea ce privește gradul de pregătire pentru utilizarea rețelelor 5G.

„Pe de altă parte, România a rămas în urmă în ceea ce privește indicatorii referitori la competențele digitale și are o performanță slabă în ceea ce privește digitalizarea întreprinderilor și serviciile publice digitale”, conchide Comisia.