Congresul american a adoptat o lege prin care amenință TikTok cu o interdicție în Statele Unite, cu excepția cazului în care rețeaua de socializare își întrerupe legăturile cu compania-mamă ByteDance și, mai larg, cu China.

Statele Unite ale Americii accentuează presiunea asupra TikTok. Congresul american a adoptat o lege prin care i-a cerut gigantului TikTok să-și întrerupă legăturile cu compania-mamă ByteDance și, mai larg, cu China, sub sancțiunea de a fi interzis în Statele Unite

Președintele Joe Biden a anunțat imediat că urmează să promulge textul, adoptat cu câteva zile mai devreme în Camera Reprezentanților, cealaltă componentă a Congresului american. 
Ultimatumul legislatorilor americani dat rețelei sociale foarte populare face parte dintr-un pachet uriaș care include în special ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan. 
Candidat pentru realegerea sa în noiembrie, șeful statului democrat și-a reiterat "îngrijorarea" cu privire la TikTok în timpul unei convorbiri cu omologul său chinez, Xi Jinping, la începutul lunii aprilie. 
Interzicerea TikTok "ar încălca libertatea de exprimare" a 170 de milioane de americani, a protestat populara rețea de socializare imediat după votul de sâmbătă din Camera Reprezentanților. 
 
Termen - douăsprezece luni 

 Dacă va intra în vigoare, textul va forța ByteDance, compania-mamă chineză a TikTok, să vândă aplicația în termen de douăsprezece luni, în caz contrar aceasta ar fi exclusă din magazinele Apple și Google de pe teritoriul american. Cu toate acestea, potențiala interzicere a acesteia riscă să fie contestată în instanță. 

Întrebat despre această nouă lege, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Wang Wenbin, s-a mulțumit miercuri să facă trimitere la "poziția de principiu a Chinei" în această problemă. 
În martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului, He Yadong, a cerut Washingtonului să "respecte regulile economiei de piață" și a arătat că Beijingul va lua "toate măsurile necesare pentru a-și păstra drepturile și interesele legitime". 

Ultimatumul legislatorilor americani dat foarte popularei rețele de socializare face parte dintr-un pachet uriaș care include în special ajutor pentru Ucraina, pentru Israel și pentru Taiwan, acesta din urmă fiind denunțat de asemenea de Beijing miercuri. 

SURSĂ: RADOR RADIO ROMÂNIA