Stocarea în cloud reprezintă păstrarea datelor pe servere externe, cu acces rapid, de pe orice dispozitiv, fără investiții suplimentare în echipamente proprii.

Pe lângă accesul facil la informații care nu mai sunt legate de un dispozitiv anume, stocarea în cloud oferă posibilitatea efectuării unor activități de backup a datelor, dar și restabilirea rapidă a sistemelor în cazul unei calamități.

Mai mult, stocarea „în nori” poate duce deseori și la economii de costuri pentru o organizație. Iar în cazurile sensibile, în care procedurile interne sau reglementări de industrie nu permit ca datele să fie mutate online, există soluții hibride, precum cea oferită de Microsoft companiei americane Textron.

Textron este o corporație industrială, cunoscută pentru mărcile sale din domeniul aviației Bell Helicopter și Cessna, dar grupul mai produce și cabluri și instalații, mașini folosite pe terenurile de golf, componente auto sau produse de uz militar. Pe fondul extinderii afacerilor și a câștigării de noi proiecte, costurile IT au crescut foarte mult în cazul companiei cu 32.000 de angajați și venituri anuale de 12 miliarde de dolari.

Necesitățile de stocare creșteau cu 30% anual pe fondul expansiunii mai multor divizii din cadrul grupului, iar Textron și-a propus o diminuare semnificativă a cheltuielilor pentru sisteme IT, în cadrul cărora stocarea avea o felie importantă.În căutarea unor costuri mai mici, Textron a început să se intereseze de soluții bazate pe cloud. Deoarece este furnizor pentru industria de apărare, Textron nu poate să-și mute toate datele în cloud, din cauza reglementărilor care prevăd ca anumite informații să fie stocate în sediul companiilor. În urmă cu câțiva ani, stocarea în cloud nici nu ar fi fost considerată o opțiune pentru firmele din industria de apărare, cunoscute pentru precauția cu care privesc adoptarea de noi tehnologii.

După o analiză serioasă, Textron a ales o soluție hibridă furnizată de Microsoft. Bazată pe Microsoft Azure StorSimple, o soluție de stocare instalată la sediu, care se interconectează cu platforma de cloud Microsoft Azure pentru a oferi o variantă hibrid de stocare, backup, arhivare și recuperare în caz de dezastre.

Ca urmare a adoptării acestei soluții, costurile de stocare ale Textron au scăzut cu 80%, respectiv 2,5 milioane de dolari anual, dar sistemul IT al companiei a câștigat în scalabilitate și în rapiditatea recuperării după un dezastru. La sfârșitul lui 2014, Textron avea 300 TB de date salvate în Azure.

Articol realizat în cadrul proiectului Digital Transformation Day, un parteneriat Microsoft România-EurActiv România.