Șoferii care trec podul de la Cernavodă pe Autostrada Soarelui plătesc mai mult dacă achită acea taxă prin sms, în funcție de operator taxa putând fi chiar mai mare cu 20 la sută.

Achitarea taxei pentru traversarea podului de la Cernavodă a devenit mai ușoară și a fluidizat traficul în perioadele de vârf, odată cu introducerea unor mecanisme alternative de plată, suplimentar față de eternele taxatoare de pe pod.

Achitată la benzinării sau la taxatoare, o trecere cu autovehiculul costă 13 lei, iar afișele de pe autostradă afișe care fac reclamă la plata e-tarifului prin SMS induc așteptarea ca e-tariful să fie tot de 13 lei, la care să se adauge costul SMS-ului. 

Plata prin SMS a taxei pentru podul de la Cernavodă antrenează însă o serie de costuri suplimentare care nu sunt suportate de vânzător, ca în cazul tuturor celorlalte tranzacții electronice (plata cu cardul, plată online, etc.), ci de cumpărător.

Mai mult, e-tariful este exprimat în euro (deși taxa de pod este în lei) și, în plus, diferă de la un operator la altul.

În cele din urmă, după ce se adună toate costurile (e-tarif, cel puțin 2 SMS-uri – primul pentru a indica numărul și tipul mașinii, al doilea pentru confirmare), plata prin SMS poate fi mai scumpă cu până la 20 la sută față de plata la taxatoarele de la gheretele de pe autostradă sau la benzinării.

Conform informațiilor de pe site-urile operatorilor, cel mai mare tarif pentru această plată prin SMS este la Orange, 15,4 lei, și cel mai mic la Digi, 13,8 lei.

Iată care sunt tarifele celor patru operatori: Orange, Vodafone, Tekom si Digi.

 

Conform unor date comunicate de CNADNR Agenției Mediafax la finalul lunii iulie, o diferență medie de preț de 15 procente în plus la plata e-tarifului față de plata la sumă fixă de 13 lei ar putea genera un venit suplimentar de 200.000 de lei raportat la volumul de trafic din luna iulie și la cursul valutar mediu al aceleiași luni.