Parlamentul European a votat miercuri, 25 noiembrie, în favoarea unui raport care solicită condamnarea penală a furnizorilor de internet, când nu elimină conținutul radical. Decizia forului european are un caracter non-legislativ, nu produce efecte.

Statele membre au nevoie de o strategie comună pentru combaterea radicalizării tinerilor săi cetățeni, au declarat ieri, în plen, deputații europeni.

Distribuirea mesajelor care îndeamnă la ură și promovează extremismul radical pe internet trebuie să fie șterse imediat, în conformitate cu drepturile fundamentale ale omului, susțin deputații Parlamentului European.

În acest sens, statele membre ale UE trebuie să adopte măsurile legale necesare, inclusiv condamnarea penală, împotriva companiilor și furnizorilor de internet sau a rețelelor sociale care nu elimină conținutul ilegal radical.

Rezoluția propusă de eurodeputata Rachida Dati (PPE) a fost aprobată ieri cu 548 voturi pentru, 110 împotrivă și 36 de abțineri. Rezoluția are un caracter non-legislativ.

"Rezoluțiile non-legislative nu au impact juridic și exprimă punctul de vedere al Parlamentului European. Acestea urmăresc să transmită un mesaj către publicul general și către alte instituții și state membre.”  (Costa, O, Dri, C.2013: 142)

Decizia Parlamentului European se leagă de o inițiativă anterioară a Comisiei Europene, referitoare la responsabilizarea companiilor din domeniul tehnologic și aplicarea măsurilor penale împotriva acestora, în ceea ce privește materialele online care încurajează discursul radical.


Dezbaterea în plen a eurodeputatei Rachida Dati, pe baza rezoluției propuse privind combaterea radicalizării tinerilor cetățeni europeni. Sursă video: Parlamentul European 

Raportul își propune concret să adopte unele măsuri care să combată terorismul extremist online, să elimine rețelele extremiste din închisori, să înghețe activele financiare ale teroriștilor și să încurajeze educația și incluziunea socială.  

Inițiative asemănătoare, la nivelul UE, au fost lansate la începutul acestui an, când s-a lansat o monitorizare a rețelelor sociale, menită să observe răspândirea mesajelor radicale și recrutarea luptătorilor pentru grupuri extremiste, în special cele din Siria.

Fostul ministru de jusțiție sub mandatul lui Nicolas Sarkozy (2007 – 2009), Rachida Dati, susține că lipsa unui răspuns prompt din partea companiilor de internet care nu elimină la timp, sau chiar deloc, mesajele radicale, poate fi privită ca o „crimă împotriva europenilor”.

„Acești oameni (din companiile de internet) câștigă o mulțime de bani, nu plătesc impozite suficiente, astfel că trebuie să fie înrolați în lupta împotriva terorismului și eliminarea conținutului ilicit”,

susține Dati, făcând referință la unii ginanți ai tehnologiei, care beneficiază de impozitare preferențială în state precum Irlanda și Luxemburg.  

În timpul dezbaterii în plen, comisarul european pentru Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, a anunțat și  lansarea unui forum UE dedicat companiilor de internet, programat pentru data de 3 decembrie.

"Unul dintre obiectivele-cheie ale acestui forum este îmbunătățirea cooperării UE în ceea ce privește îndepărtarea conținutului ilicit care ar putea impinge tinerii europeni spre radicalizare",

 a declarat Avramopoulos.

Potrivit EurActiv.com, Google se numără printre companiile participante la forumului de Internet al UE.

Comisia Europeană susține că scopul acestui forum constă în reducerea accesului la conținutul terorist și promovarea cooperării eficiente cu industria de internet. 

Purtătorul de cuvânt al CE a refuzat să comenteze dacă se are în vedere o legislație care să responsabilizeze companile în cazul în care acestea nu elimina mesajele radicale postate on-line.

La jumătatea lui 2015, Europolul a lansat Internet Referral Unit, care le permite companiilor care cooperează în mod voluntar cu agenția, să steargă rapid mesajele extremismului violent, imediat după ce acestea le-au fost sesizate de agenție.  

Surse: EurActiv.com, Parlamentul European 

(Costa, O, Dri, C. în Baert, F., Scaramagli, T., Söderbaum, F., 2013, "Intersecting Interregionalism: Regions, Global Governance and the EU”,  Springer Science & Business Media, p. 142)