Judecătorii constituționali au decis că infracțiunea de abuz în serviciu este constituțională, dar că textul din Codul Penal trebuie să fie mai clar. Parlamentul ar urma să schimbe definirea abuzului în serviciu. Textul complet al minutei deciziei.

UPDATE Judecătorul Constituțional Petre Lăzăroiu a explicat că dezicia nu influențează în niciun fel dosarele aflate în curs. „Judecătorii vor decide dacă abuzul în serviciu s-a produs ca urmare a încălcare a legii”, a spus judecătorul.

Curtea Constituțională s-a pronunțat miercuri asupra excepției ridicată de Alina Bica și alți inculpați, care au cerut ca infracțiunea de abuz în serviciu să fie declarată neconstituțională.

Judecătorii au decis că articolul din Codul Penal este constituțional, dar necesită o redefinire pentru a fi mai clar.

Concret, sintagma îndeplinirea atribuțiilor „în mod defectuos” se va transforma în „cu încălcarea legii”. Practic, infracțiunea de abuz în serviciu nu dispare din Codul Penal.

„Admite excepția de neconstituționalitate și constată că dispozițiile art 246 alin. 1 din Codul Penal din 1969 și ale art. 297 alin 1 din Codul Penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma „îndeplinește în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înțelege „îndeplinește prin încălcarea legii”.

Respinge excepția de neconstituționalitate ca neîntemeiată și constată că dispozițiile art 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituționale în raport cu criticile formulate”, este minuta deciziei Curții Constituționale.

Decizia a fost luată în unanimitate de cei nouă judecători constituționali și se aplică pe viitor.

Kovesi: 3.200 de dosare sunt la DNA pentru abuz în serviciu. Prejudiciul: peste 620 de milioane de euro

Șefa DNA a pledat public pentru respingerea excepției de neconstituționalitate, în caz contrar sume mari de bani ar rămâne nerecuperate, iar mii de inculpați ar scăpa de pedeapsă.

„Aș vrea să precizez încă de la început că nu este o miză pentru DNA, este o miză pentru țară și pentru cetățenii României. Am să vă explic și de ce: în acest moment, noi avem în investigare 3.200 de dosare, care au ca obiect investigarea unor fapte de abuz în serviciu. Ce înseamnă acest lucru? 42% din activitatea DNA o reprezintă dosare care au ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu. Anul trecut, doar în dosarele în care noi am făcut rechizitorii pentru abuz în serviciu, prejudiciul cauzat statului a fost de 620 de milioane de euro", a spus Kovesi, adăugând că o decizie de neconstituționalitate va face ca acești bani să nu mai poată fi recuperați”, a explicat Laura Codruța Kovesi.

Printre cei care ar fi putut scăpa de dosarele penale în care sunt anchetați se numără fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul ministru Elena Udrea, fostul ministru de Externe Titus Corlățean, fostul ministru al Transporturilor, fosta șefă a DIICOT Alina Bica, liderul PSD Liviu Dragnea, dar și mulți alții.