Patru acționari ai companiei de vinuri Murfatlar au fost reținuți de procurorii anticorupție. DNA acuză circuite financiare fictive prin care statul ar fi fost prejudiciat cu aproape 600 milioane de lei. Și trei foști funcționari sunt cercetați.

DNA a emis ordonanțe de reținere pe numele George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea și Constantin Cîrciumaru, asociați la societățile comerciale de producere și comercializare a băuturilor alcoolice implicate în circuitul financiar compus din mai multe firme.

Alături de ei, procurorii l-au mai pus sub acuzare și pe Cosmin Popescu, administratorul special al unei firme aflată în insolvență, implicată și aceasta în dosarul deschis de procurori.

Și trei foști funcționari, șefi la instituții de control, sunt cercetați de procurori: George Lascu, fost director al Direcției de politici și legislație în domeniile vamal și nefiscal din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Irina Tănase, fost șef al Direcției de Autorizări din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV), Ioana Toma, fost director general al Direcției generale juridice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Cei trei sunt acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susțin că în perioada 2010-2014, printr-un circuit format din patru firme cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de George Ivănescu, Cătălin Bucura și Gheorghe Zlotea ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de aproape 600 milioane de lei, adică aproximativ 132 milioane de euro.

DNA susține că evaziunea fiscal a fost posibilă în condițiile în care „funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos”.

Procurorii spun că firmele vizate în prezenta cauză s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive care au avut ca scop mărirea cuantumului taxei pe valoarea adăugată deductibilă.

Anchetatorii dau drept exemplu o firmă din acest circuit care, în perioada septembrie 2012-iunie 2014, a înregistrat de la furnizorii săi facturi de avans în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, plus TVA de aproximativ 86 milioane de euro. 

„Scopul pentru care și această societate a înregistrat facturile de avans în contabilitate a fost, ca și în cazul anterior, pe de o parte, sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată și de la plata altor obligații fiscale restante, în special accize, iar, pe de altă parte, obținerea unor sume de bani de la bugetul general consolidate”, explică DNA.

Procurorii au emis ordonanțe de reținere și pentru alte șapte persoane pentru care au propus arestarea lor preventivă. În dosar, numărul celor cercetați depășește 50, conform DNA.