Înalta Curte de Casație și Justiție a luat act de retragerea contestației procurorilor la decizia de punere în libertate a activistei Nalan Oral, care are statut de refugiat politic în Belgia, reținută în urmă cu două săptămâni în România.

Activista de origine turcă Nalan Oral nu va fi arestată în vederea extrădării, după decizia de marți a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care au luat act de retragerea de către procurori a contestației depusă după decizia Curții de Apel Timișoara.

Rămâne, însă, în desfășirare procesul prin care se judecă eventuala extrădare a activistei Nalan Oral, care are o condamnare la 30 de ani de închisoare în Turcia pentru terorism.

Este posibil ca acest proces de la Timișoara să înceteze odată cu retragerea de către Interpol a alertei roșii în ceea ce o privește pe turcoaică, dar și a mandatului de arestare.

Oral Nalan, activistă cu statut de refugiat în Belgia, a fost reținută pe 8 iulie la Vama Nădlac pentru că se afla pe o listă a Interpol. Oral Nalan, în vârstă de 38 de ani, se îndrepta spre Bulgaria, împreună cu fiica sa în vârstă de 10 ani și cu un grup de prieteni.

Oral Nalan studiază la o facultate de informatică din Bruxelles și ar urma să primească cetățenie belgiană anul viitor. Ea este acuzată în Turcia de apartenență la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Ambasadorul turc la București a reacționat după ce presa din România a numit-o „activistă” pe Nalan Oral, în timp ce el consideră că face parte dintr-o organizație teroristă.

„Am fost surprinși și întristați să vedem că presa spune că această individă este o activistă, pentru că ea a fost condamnată de o instanță din Turcia și nu are nicio legătură cu tentativa de lovitură de stat sau ceva asemănător. Este cu totul altă problemă. Ea este acuzată că face parte dintr-o grupare teroristă de extremă-stânga”, a precizat ambasadorul într-o conferință de presă susținută la Ambasada Turciei la București.