Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România fac apel la cei implicați în reforma justiției să evite orice acțiune ce ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei anticorupție

„Recunoaștem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce privește construirea unui parcurs și aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiției. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiției, în forma lor actuală, precum și recentele amendamente propuse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese”, se arată într-un comunicat de presă comun al ambasadelor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România.

În replică, Florin Iordache, președintele Comisiei speciale de modificare a legilor justiției, a spus că „nu există niciun fel de motiv de îngrijorare, cele trei legi au fost adoptate într-o consultare publică care nu cred că a existat până în acest moment și este rezultatul observațiilor primite de la CSM, de la asociațiile profesionale și răspunde corelărilor legilor adoptate acum 13 ani prin asumarea răspunderii Guvernului”.

Ambasadele fac apel la părțile implicate în proiectul de reformă a justiției „să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, pentru a menține astfel independența sistemului judiciar și a păstra intact procesul de reformă în general”.

Florin Iordache susține însă că nu este necesar un aviz al Comisiei de la Veneția pentru că schimbările pe care Parlamentul le-a făcut, deoarece atât la numirile procurorilor, atât la Inspecția Judiciară, cât și la secțiile celelalte din cadrul Parchetului general, nu sunt făcute decât eliminând factorul politic și sunt făcute cu reprezentanții CSM.

„Din punctul meu de vedere acest aviz al Comisiei de la Veneția poate fi cerut, dar înainte de a critica aceste legi, haideți să le citim în integralitatea lor și să vedem că atât independența justiției, dar și lupta anticorupție nu numai că nu este împiedicată, ci este întărită”, a mai spus Iordache, potrivit Mediafax.

Senatul a votat în această săptămână cele trei legi ale justiției, iar acestea vor merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat deja că va contesta la Curtea Constituțională primul dintre actele normative, cel privind răspunderea magistraților, și este de așteptat ca și celelalte două să fie atacate la CCR.

Klaus Iohannis a criticat, la rândul său, actele normative, avertizând că România riscă să o ia pe urmele Poloniei, care se poate trezi cu drepturile de vot suspendate în UE deoarece Comisia Europeană a stabilit că există „un risc clar privind încălcarea statului de drept”.