Legea ANI a fost modificată în Camera Deputaților astfel încât sute de parlamentari și aleși locali, foști sau actuali, nu vor mai fi sub sancțiunea incompatibilității sau conflictului de interese.

UPDATE:

Proiectul a fost votat luni seara de plenul Senatului și merge la promulgare.

Senatoara USR Florina Presadă a declarat după vot că "Moș Gerilă a venit la PSD", iar  senatorul social-democrat Claudiu Manda, care conducea ședința, i-a tăiat microfonul. 

+++

Proiectul inițiat de Florin Iordache pentru modificarea legii ANI ar avea efecte majore dacă va trece și de Senat în forma în care a fost adoptat deja de Camera Deputaților.

Practic, cei găsiți incompatibili sau în conflict de interese nu vor mai putea ocupa aceeași funcție pentru 3 ani, și nu orice funcție sau demnitate publică, așa cum prevede legislația ANI în vigoare.

În plus, toate incompatibilitățile și confflictele de interese ale parlamentarilor se șterg de drept prin noile modificări.

ANI a răspuns jurnaliștilor de la romaniacurata.ro și a explicat cât de nocive sunt aceste modificări și care ar fi efectele dacă vor fi adoptate și de Senat.

„Propunerea legislativă va avea efect diminuarea până la eliminare a sancțiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților în așa fel încât:

1. persoana în cauză să poată ocupa aceeași funcție care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, precum și orice altă funcție, aceasta fiind posibil prin încetarea interdicțiilor, fiind încălcat astfel principiul neretroactivității deciziilor Curții Constituționale și ale legii civile;

2. destituirea să poate să fie realizată numai din demnitatea publică în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate.

3. posibilitatea de rotire în funcțiile publice a persoanelor care au încălcat regimul juridic al incompatibilităților sau conflictului de interese, contrar dispozițiilor Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014”, se arată în răspunsul ANI adresat site-ului romaniacurata.ro.

„Cu referire la funcțiile elective, precizăm faptul că modificarea legislativă poate afecta aplicarea sancțiunilor într-un număr de 675 de dosare privind parlamentari și aleși locali (foști sau actuali), astfel:

 

  • 597 cazuri nedefinitive (aflate pe rolul instanțelor ori în termenul legal de contestare ori suspendate)
  • 78 cazuri definitive și irevocabile câștigate și pentru care nu au fost aplicate încă sancțiuni disciplinare.

 

ANI detaliază cauzele de incompatibilitate și conflict de interese administrativ aflate încă pe rol:

 

  • 398 cazuri de incompatibilitate (13 parlamentari, 2 președinți și vicepreședinti consilii județene, 156 primari, 133 viceprimari, 8 consilieri județeni, 85 consilieri locali și 1 consilier general)
  • 199 cazuri de conflict de interese administrativ (24 parlamentari, 2 președinți și vicepreședinti consilii județene, 80 primari, 20 viceprimari, 3 consilieri județeni, 70 consilieri locali).