Procurorul general atrage atenția că nu se poate umbla cu ușurință la hotărârile judecătorești definitive, subliniind că deciziile CCR dispun pentru viitor.

”Nu putem cu ușurință să umblăm la hotărâri judecătorești care sunt definitive, să creăm în opinia publică o imagine că o hotărâre judecătorească poate fi schimbată după caz și după cum există o orientare sau alta. Hotărârile judecătorești definitive au putere de lege. Toată lumea trebuie să aibă încredere în ele și cine își va asuma această această răspundere va trebuie să analizeze neretroactivitatea legii penale, să mai analizeze că deciziile CCR dispun pentru viitor”, a declarat luni seara, la Digi 24, Procurorul general, Augustin Lazăr, după anunțul ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind rejudecarea deciziilor definitive pronunțate de completele de 5 judecători de la ÎCCJ.

Lazăr s-a referit și la aspectele sensibile ale unor astfel de modificări:

”Este important ca opinia publică să rămână în continuare cu un sentiment de încredere. De acest sentiment de încredere în justiție depinde și legitimitatea sistemului judiciar. Dacă noi într-un an facem într-un fel, anul viitor vom face în alt fel, această legitimitate va fi pusă sub un mare semn de întrebare și noi, totuși, trăim într-o Uniune Europeană în care statul de drept e o valoare esențială iar interferarea puterilor în domeniul de competență al altor puteri nu ar trebui să acționeze în acest mod, separația puterilor în stat este o lege de fier a statului de drept de multe sute de ani”.